Pyricularia anguiata Hashioka에 의한 바나나 도열병 (가칭)

Banana Blast Caused by Pyricularia angulata Hashioka

  • 김완규 (농촌진흥청 농업기술연구소 병리과) ;
  • 김장규 (농촌진흥청 농업기술연구소 병리과) ;
  • 이은종 (농촌진흥청 농업기술연구소 병리과)
  • Kim Wan Gyu (Department of Plant Pathology, Agricultural Sciences Institute, Rural Development Administration) ;
  • Kim Chang Kyu (Department of Plant Pathology, Agricultural Sciences Institute, Rural Development Administration) ;
  • Lee Eun Jong (Department of Plant Pathology, Agricultural Sciences Institute, Rural Development Administration)
  • 발행 : 1987.05.01

초록

1985년에서 1986년 지역적으로 식물병해 조사를 실시하던 중 제주도의 바나나 재배온실에서 바나나도열병이 심하게 발생하고 있음을 발견하였다. 어떤 온실에서는 이 병의 발생이 매우 심하여 발병율이 $100\%$에 달하였다. 이 병을 일으킨 균을 균학적인 특성과 병원성에 의해 Pyricularia angulata Hashioka로 동정하였다. 바나나의 잎에 형성된 바나나도열병의 병징은 원형 내지 타원형으로 직경 1-10mm 크기의 암갈색 반점이며 반점주위는 황색을 띄었다. 열매에 형성된 병징은 원형 내지 타원형으로 적갈색 혹은 암갈색의 움푹 들어간 반점이며, 그 크기는 직경이 20mm에 달했다. 병징은 바나나의 잎과 열매뿐만 아니라 엽병, 엽초, 열매의 다발줄기, 열매의 수관에서도 발생하였다. 병원균의 분생포자는 무색, 격막은 2개, 하나의 작은 hium을 가진 달걀모양 내지 서양배모양이고, 분생자경의 작은 돌기 끝에서 단생하며, 크기는 $16.0-34.0\times7.0-12.0{\mu}m$(평균 $22.5\times9.0{\mu}m$)였다. 분생자경은 대부분 격막이 2개, 간혹 둘 혹은 셋으로 분지하고, 정단부위에는 작은 돌기가 있으며, 크기는 $7.5-100.0\times3.0-5.0{\mu}m$(평균 $90.0\times4.0{\mu}m$)였다. PDA에서 이 균의 균사 생육적온 범위는 $26-28^{\circ}C$였다. 병원성검정 결과, P. angulata는 바나나에만 병원성이 있었다. 반면에 Digitaria sanguinalis(L.) Scopo.에서 분리한 Pyricularia grisea(Cke.) Sacc.는 바나나에 병원성이 없었다. 접종시험 결과, 바나나의 여러 부위 중에서 잎이 P. angulata에 가장 감수성이었다. 또한 생육 30일된 열매는 생육 60일된 열매보다 더 감수성이었으며, 열매의 다발줄기는 열매보다 더 수감성이었다.

Banana blast was frequently encountered in greenhouses of Jeju province during a local survey of plan diseases from 1985 to 1986. The disease incidence on banana was very severe up to $100\%$ in a greenhouse. The causal fungus was identified as Pyricularia angulata Hashioka based on mycological characteristics and Path genicity of the fungus. The symptom of blast produced on leaves of banana was circular to oval, dark brow spots with yellow margins which measured 1-10mm in diameter, and the symptom on fruits was circular to oval reddish brown or dark brown, depressed spots which measured up to 20mm in diameter. The symptoms were scattered not only on leaves and fruits of banana but. also on petioles, leaf sheaths, bunch stalks and crowns The pathogen was characterized that conidia were hyaline, 2 septated, ovate to pyriform with a small hilum solitary at ends of den tides of conidiophores, and measured $16.0-34.0\times7.0-12.0{\mu}m$ (average $22.5\times9.0{\mu}m$) and conidiophores were mostly 2 septated, occasionally 2 or 3 branched, denticulate at the tips, and measured $7.5-100.0\times3.0-5.0{\mu}m$(average $90.0\times4.0{\mu}m$). The optimum temperature range for mycelial growth of the fungus on PDA was $26-28^{\circ}C$. The result of pathogenicity tests revealed that P. angulata had pathogenicity only on banana. On the other hand Pyricularia grisea (Cke.) Sacc. isolated from Digitaria sanguinalis(L.) Scopo. was not pathogenic to banana. It was revealed that the leaves were the most susceptible to P. angulata among several parts of banana in inoculation tests. Thirty-day-old fruits of banana were more susceptible to the fungus than 60-day-old fruits, and bunch stalks were more susceptible than the fruits.

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