구운고기를 섭취한 후 배설된 사람 뇨의 돌연변이 유발성물질(Mutagenicity)에 관하여

Mutagenicity of Human Urine Excreted after Ingestion of Roast Beef

  • 신동구 (영남대학교 의과대학 내과학교실) ;
  • 김정희 (영남대학교 의과대학 생화학교실) ;
  • 김재룡 (영남대학교 의과대학 생화학교실)
  • Shin, Dong-Gu (Department of Internal Medicine, College of Medicine, Yeungnam University) ;
  • Kim, Jung-Hye (Department of Biochemistry, College of Medicine, Yeungnam University) ;
  • Kim, Jae-Ryong (Department of Biochemistry, College of Medicine, Yeungnam University)
  • 발행 : 1987.12.30

초록

본 연구에서 우리는 음식물 특히 철판구이 쇠고기를 섭취한 후 배설된 사람뇨에서 돌연변이 유발능 물질의 존재유무를 관찰하고저 하였다. Ames씨 방법에 따라 2종(TA 98, TA 100)의 Salmonella typhimurium을 이용하였으며, 흡연 자체에 의해 야기될 수 있는 돌연변이 유발능을 배제하기 위하여 비흡연자인 건강한 두 남녀의 소변을 사용하였다. 300g의 철판구이 쇠고기를 먹은 후 배설된 뇨의 돌연변이 유발능은 남여 모두에서 약 3시간 후부터 검출되기 시작하여 6시간 후 가장 높았다가 그후 감소하는 경향을 관찰 할 수 있었다.

This study was undertaken to observe the mutagenic occurrence in urine excreted after the ingestion of roast beef. Two healthy nonsmoker persons of both sex were selected for this test, employing two strains(TA98, TA100) of Salmonella typhimurium according to Ames' method. The mutagenic activity began to appear in urine of both sex three hours after ingestion of 300g of roast beef, gradually increasing until 6 hours and declining thereafter.

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