Effect of Different Application of P, K, and Ca on Lipid Content and Composition of Perilla

인산(燐酸), 가리(加里), 석회(石灰) 시용(施用)이 들깨의 유지함량(油脂含量)과 그 조성(組成)에 미치는 영향(影響)

  • Lee, Yung-Guen (Miryang National Junior College of Agriculture and Sericulture) ;
  • Kim, Jin-Hwa (Agricultural Chemicals Research Institute, RDA) ;
  • Kim, Yong-Gyun (Miryang National Junior College of Agriculture and Sericulture) ;
  • Yang, Min-Suk (College of Agriculture, Gyeong Sang National Univ.)
  • Published : 1987.09.30

Abstract

This study was carried out to investigate the effects of P, K and Ca on Perilla lipid content and composition. The results were summarized as follows; Seed yield of Perilla was more increased with P application than K and Ca. K application resulted in increased lipid content of Perilla seed, while P and Ca had no effect on lipid content. Triglyceride content in Perilla lipid was increased with application of P, particulary up to 92.1% with P+K+Ca application. Main fatty acids in Perilla lipid were palmitic, oleic, linoleic, and linolenic acid that is the most predominating fatty acid. P and Ca applicatin without K decreased the proportion of linolenic acid, and therefore degree of unsaturation when P and Ca were respectively applicated was 1.80 and 1.84, but when together with K they were respectively increased to 2.06 and 2.11. 4-Desmethyl sterols which is a predominating fraction in unsaponifiables of seed lipid were identified as campesterol, stigmasterol, and sitosterol. Of the 4-desmethylsterols, sitosterol showed the highest proportion at all pots with different kinds of fertilizers.

들깨의 수량(收量) 유지함량(油脂含量) 및 유지조성(油脂組成)에 대한 인산(燐酸), 석회(石灰), 가리(加里)의 영향(影響)을 조사(調査)한 결과(結果)는 다음과 같다. 1. 인산시용시(燐酸施用時) 들깨의 수량증대효과(收量增大效果)가 가리(加里)와 석회(石灰)의 경우보다 더 컸었다. 2. 유지함량(油脂含量)에 대한 인산(燐酸)과 석회(石灰)의 효과(效果)는 없었으나 가리(加里)의 효과(效果)는 인정(認定)되었다. 3. 인산시용(燐酸施用)은 triglyceride의 함량(含量)을 증대(增大)시켰으며 특(特)히 인산(燐酸)+가리(加里)+석회구(石灰區)에서 92.1%로서 최대함량(最大含量)이었다. 4. 들깨유지(油脂)의 지방산조성중(脂防酸組成中) linolenic acid의 함량비율(含量比率)이 최대(最大)이었으며 그외 palmitic, oleic, linoleic acid가 주요지방산(主要脂肪酸)이었다. 5. 가리(加里)를 시용(施用)치 않고 인산(燐酸)과 석회(石灰)만의 시용시(施用時) linolenic acid의 함량비율(含量比率)의 감소(減少)와 더불어 불포화도(不飽和度)가 낮았으나 가리(加里)를 혼용(混用)할 시에 회복(回復)되었다. 6. 4-desmethyl sterol 분획(分劃)이 들깨유지(油脂)의 불감화물의 대부분(大部分)을 구성(構成)하였으며, 주요(主要) sterol로서 campesterol, stigmasterol, sitosterol이 동정(同定)되었고 이들중(中) sitosterol의 함량(含量)이 전(全) 처리구(處理區)에서 최대(最大)이었다. 7. 시용비종(施用肥種)에 따른 sterol 조성(組成)의 변화(變化)는 특별(特別)한 경향(傾向)을 보이지 않았다.

Keywords