Studies on the Preventive Measures of Vegetable Crops to Gases -1. Effect of ammonia gas on radish, chinese cabbage, tomato, and cucumber

채소원예작물(菜蔬園藝作物)에 대(對)한 가스피해(被害) 및 피해경감(被害輕減)에 관(關)한 연구(硏究) -1. 무우, 배추, 토마토, 오이에 대한 Ammonia 가스의 영향(影響)

  • Published : 1987.06.30

Abstract

This study was carried out to find out the effects of ammonia gas on the leaf destruction of vegetable crops, and nitrogen contents in their leaves. Radish, chinese cabbage, tomato and cucumber were fumigated with 0.05, 0.1, $0.2mg/{\ell}$ ammonia gas for 2 hrs under different exposure time, light and soil water condition at vegetative growth stage. The results obtained were as follows. The crop damages measured by percentage of leaf destruction were more severe at the night time fumigation than treatment during the day, at the full sun condition than the shading, and at the higher soil water contents. Cucumber plant showed higher resistance to ammonia gas than tomato plant. The chrolophyll contents in leaves of each crops were remarkably decreased by increment of ammonia concentration from $0.05mg/{\ell}$ to $0.2mg/{\ell}$, but the N content in them was increased.

무우, 배추, 토마토, 오이의 영양생장기(營養生長期)에 가스접촉(接觸) 실내(室內)에서 Ammonia가스를 (0.05, 0.10, $0.2mg/{\ell}$ 농도(濃度)) 주간(晝間)과 야간(夜間)에 각각(各各) 2시간(時間)씩 접촉(接觸)하여 잎의 피해엽율(被害葉率), 엽록소함량변화(葉綠素含量變化), 질소함량변화등(窒素含量變化等)을 조사(調査)한 결과(結果)는 다음과 같다. 가. Ammonia가스의 엽피해(葉被害)는 토마토가 가장 심(甚)하고 오이가 가장 경미(輕微)하며 주간(晝間)이 야간(夜間)보다 심(甚)하고 질소(窒素) 및 가리증시(加里增施)로 경감(輕減)하였다. 나. 토양수분(土壤水分)이 많을수록 가스피해(被害)가 심(甚)하고 그늘과 야간(夜間)에서 피해(被害)가 경미(輕微)하였다. 다. 엽록소함량(葉綠素含量)은 가스농도(濃度)가 높을수록 많이 감소(減少)되었고, 야간접촉(夜間接觸)에서 감소(減少)가 적었다. 라. 엽중(葉中) 질소함량(窒素含量)은 가스농도(濃度)가 증가(增加)함에 따라 증가(增加)되었고 주간(晝間)과 야간접촉(夜間接觸)이 유사(類似)하였다. 마. 엽중질소함량(葉中窒素含量)의 증가량(增加量)과 엽피해율(葉被害率)과는 고도(高度)의 정(正)의 상관(相關)이 있었다. 사. 엽피해율(葉被害率)이 큰 토마토가 가스 흡수량(吸收量)이 많았고 엽피해율(葉被害率)이 적은 오이는 가스 흡수량(吸收量)이 적었다.

Keywords