Abstract
The thermal properties of poly (ethylene terephthalate) (PET) modified by 5-sulfoisophthalic acid sodium salt(SIAS) were studied. The glass transition temperature was increased, and the melting temperature and the crystallization rate were decreased as the content of SIAS unit was increased. The decrease of crystallization rate is thought to be due to the polar, bulky sulfonic acid sodium salt group which greatly retards the crystallization on to the growing crystal surface of the diffused polymer chain. The crystallization mechanism of copolyester is dependent on the content of SIAS unit and the three dimensional growth of crystal is hindered by the added SIAS unit.
SIAS unit로 개질된 PET의 열적 성질을 조사한 결과, SIAS unit의 함량이 증가함에 따라 $T_g$는 증가, $T_m$은 감소하는 경향을 보였으며 결정화속도는 크게 감소함을 관찰할 수 있었다. 결정화속도의 감소는 극성과 크기가 큰 술폰산 나트륨기가 쇄의 유연성을 크게 감소시켜 결정표면으로 확산 이동한 고분자 쇄가 결정형태로 재배치 하는 것을 방해하는 것이 중요한 원인으로 생각되며, 결정성장기구는 SIAS unit의 함량에 의해 크게 좌우되어 SIAS unit의 함량이 증가할 수록 3차원 공간으로의 결정 성장이 제한 받음을 관찰 할 수 있다.