한국작물학회지 (KOREAN JOURNAL OF CROP SCIENCE)
- 제32권3호
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- Pages.330-335
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- 1987
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- 0252-9777(pISSN)
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- 2287-8432(eISSN)
종자의 착생위치가 인삼종자의 크기, 사포닌, 유리당 및 지방산함량에 미치는 영향
Effect of Seed Position on Seed Size, Contents of Ginsenosides, Free Sugars and Fatty Acids in Panax ginseng
초록
인삼종자의 열매송이를 원이라 가정하고 그 원의 반지름을 3등분한 원을 각각 작도하여 1차원의 부분을 중앙부, 2차원의 부분을 중간부, 3차원의 부분을 외부라 구분하고 각 부위에 착생한 종자의 크기 및 ginsenoside, 유리당, 지방산의 차이를 조사하였다. 1. 100입의 종자중과 배유중은 열매송이의 외부나 중간부에 착생한 종자에 비해 중앙부에 착생한 종자에서 현저히 작았다. 2. 1입과의 종자가 2입과의 종자에 비해 소립이었고, 1입과의 착생비율은 열매송이의 외부나 중간부에 비해 중앙부에서 증가되었다. 3. 종자내의 주요 ginsenoside 는 Re, Rb
This study was carried out to know the effect of seed position on the size, contents of ginsenosides, free sugars, and fatty acids in ginseng seeds. Seed positions were classified by the three portions as center, middle and border in a seed cluster. Seed weight at center was light remarkably in comparison with those of seeds of at border and middle. The weight of embryo plus endosperm was in same tendency as seed weight. Percentage of single-seeded berry was smaller than that of the double-seeded, and the triple-seeded was rare. The percentage of the single-seeded increased from the border to the center. Size of the single -seeded seed was smaller than that of the double- seeded. Rate of dehiscence did not differ among different seed positions. The major ginsenosides in seed were Re, Rb
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