Purification and Characterization of Extracellular Adenosine Deaminase from Streptomyces sp. J-350P

Streptomyces sp. J-350P가 생산하는 세포외 Adenine Deaminase의 부분정제 및 성질

  • 박정혜 (부산대학교 자연과학대학 미생물학과) ;
  • 전홍기 (부산대학교 자연과학대학 미생물학과)
  • Published : 1987.10.01

Abstract

After series of purification by means of ammonium sulfate fractionation, the 1st and 2nd DEAE-Cellulose, DEAE-Sephadex A-50, and Sephacryl S-200 superfine gel filtration, the activity of extracellular adenine deaminase from Streptomyces sp. J-350P increased 1764 fold and the yield was 0.3% of original activity. The enzyme was stable at the pH range 6.5 to 8.5 and at up to 5$0^{\circ}C$. The optimum pH and temperature of the enzyme were around 6.5 and 35$^{\circ}C$. The molecular weight ol the enzyme was estimated as 36, 000 by calibrated Sephacryl S-200 superfine column chromatography.

황산암모늄 분획, 2차례의 DEAE-Cellulose, DEAE-Sephadex A-50 및 Sephacryl S-200 superfine gel filtration으로 정제한 결과 Streptomyces sp. J-350P의 세포외 adenine deaminase는 0.3%의 수율로서 1764배로 정제되었다. Streptomyces sp. J-350P의 세포외 adenine deaminase는 pH6.5~8.5 사이에서 안정하였고, pH7.0에서 10분간 열처리하였을 때 5$0^{\circ}C$까지는 안정하였다. 효소 활성 최적 pH와 온도는 pH6.5와 35$^{\circ}C$ 였다. Sephacryl S-200 superfine gel filtration 의한 분자량의 측정 결과 본 효소의 분자량은 약 36,000이었다.

Keywords