한국식품조리과학회지 (Korean journal of food and cookery science)
- 제3권1호
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- Pages.47-53
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- 1987
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- 2287-1780(pISSN)
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- 2287-1772(eISSN)
전분의 젤화에 관한 연구 -강남콩 조전분 및 정제전분의 이화학적 특성-
A Study on the Gelation of Starch
초록
강남콩 조전분 및 정제 전분의 이화학적 특성을 규명하기 위하여 여러가지를 조사한 결과는 다음과 같다. 1. 정제 전분의 amylose 함량은 77%이었다. 2. 조전분의 blue value는 0.375, 정제 전분은 0.410이었다. 3. 조전분의 ferricyanide number는 1.00, 정제 전분은 1.94이었고, 조전분의 알칼리수는 8.67, 정제 전분은 6.90이었다. 4. 정제 전분의 amylose분자량은 18,067, amylose 중합도는 112, amylopectin의 분지도는 포도당 100개당 3.7, 그리고 amylopectin 한 가지당 포도당 분자수는 27개이었다. 5. 조전분의 물 결합 능력은 202.1%, 정제 전분은 169.4%이었다. 6. 조전분과 정제 전분의 팽윤은
The physicochemical properties of kidney bean crude and refined starch were investigated. The results were as follows : Amylose content of refined starch was 77%. Blue values of crude and refined starch were 0.375 and 0.410, respectively. Ferricyanide numbers of crude and refined starch were 1.00 and 1.94, respectively, and alkalinumbers of crude and refined starch were 8.67 and 6.90, respectively. Amylose had molecular weight of 18067 and degree of polymerization was 112. Amylopectin had degree of branching of 3.7 per 100 glucose units and glucose units of 27 per segment of amylopectin. Water binding capacities of crude and refined starch were 202.1% and 169.4%, respectively. Both swelling powers of crude and refined starch were increased rapidly from
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