Studies on the Quality of Silage from Domeestic Herbage I. Effects of water , corn starch and glucose as additives on Kudzu ( Puerarie thunbergii Bentham ) silage

야초 사일리지의 품질향상에 관한 연구 I. 칡 사일리지 제조에 있어서 물, 전분, 포도당 첨가효과

  • Kim, Dae-Jin (College of Agriculture, Dong-A University) ;
  • Leem, Wan (College of Agriculture, Dong-A University)
  • 김대진 (동아대학교 농과대학) ;
  • 임완 (동아대학교 농과대학)
  • Published : 1987.09.01

Abstract

This experiment was conducted to determine the effect of the feeding value for the wild legumes silage-making with additives. The chopped Kudzu (Puerarie thunbergii Bentham) of wild legumes was ensiled by the conventional method in the small experimental silo of 2 liters. The additives used in the present experiments were water (8%),water (8%) plus corn starch (3%) and water (8%) plus glucose (3%). These additives as well as that of control without additive were set up and these silage were compared with the conventional corn silage. The fermentative qualities and the characteristic of fiber (neutral detergent fiber, NDF; acid detergent fiber, ADF; acid detergent lignin, ADL) of silage produced was determined by chemical analysis, and dry matter digestibility (DMD) was evaluated by pepsin-cellulase technique. The results obtained are summarized as follows: 1 The weight of Kudzu silage was lost under the 10% for all the treatments. 2 In degree of pH for the Kudzu silages with glucose, starch, control and water treatments were high 3.80,4.04,4.57 and 5.34, respectively.

本 실험은 등과야초인 칡에 당분을 첨가한 사일리지를 조제하여 사료배치를 향상시키기 위하여 실시하였다.칡은 줄기와 잎을 2.0~2.5cm로 절단하여 2l들이 플라스틱 용기에 물8% 첨가한 사일리지, 물8%와 전분3%첨가한 사일리지, 물8%와 포도당3% 첨가한 사일리지 그리고 아무것도 첨가하지 않은 칡 사일리지를 조제하였으며 이들과 옥수수 사일리지를 비교하였다. 사일리지의 발표품질인 유기산과 조직성분의 특성(NOF, AOF, AOL)과 pepsin-cellulase 에 의한 건물消化率(OMO)을 예정하였던 바 결과는 다음과 같이 要約된다. 1. 모든 처리의 칡 사일리지는 10% 이상의 무게 손실이었다. 2. pH에 있어서 포도당첨가 칡 사일리지가3.80, 전분첨가 칡 사일리지가 4.04, 대조구의 칡 사일리지가 4.57 그리고 물만을 첨가한 칡 사일리지는 5.34 순위로 높았다. 3. 유산함량에 있어서는 옥수수 사일리지(1.93 %), 포도당첨가 칡 사일리지 (1.89%), 전분첨가 칡 사일리지(1. 31 %), 대조구의 칡 사일리지 (0.57%), 그리고 물만을 첨가한 칡 사일리지(0.44%) 순위로 낮았다. 4. Fliegs 평점은 대조구의 칡 사일리지 22, 물첨가만의 칡 사일리지가 60, 전분 첨가한 칡 사일리지가 87이었으며, 옥수수 사일리지와 칡 사일리지는 각각 100이었다. 5. 칡 사일리지의 조단白質含量은 13.50-15.59%로서 처리간 유의성이 없었다 (P>0.05). 6. 포도당과 전분을 첨가한 힘 사열리지의 NO-F, ADF, ADL含量이 다른 處리구에 비해 유의적으로 감소되었다. (P< O. 05). 7. 포도당과 전분을 첨가한 칡 사일리지의 건물消化率은 다른 처리에 비하여 크게 增加하였다(P <0.05). 8. pH (X)와 총산(Y) 과의는 Y=-0.70X +4.96 (P< 0.01), 유산(X)과 세포내용울(Y) 과는 Y=10.61X+25.84 (P< 0.05). 그리고 리그닌 (X)과 건물소화율(Y)과는 Y=-2.48X +74.35 (P<0.05)이였다.

Keywords