Investigation on the Photooxidation of Pigment in Leaf-Burning II. Investigation and analysis of physiological reaction mechanism on the chlorophyll bleaching phenomenon

인삼 엽소병에서 색소의 광산화작용에 관한 연구 II. Chlorophyll bleaching의 생리적 반응기작에 관한 연구

  • Yang, Deok-Jo (Dept.of Biology, Chungbuk National University) ;
  • Yu, Hui-Su (Dept.of Biology, Chungbuk National University) ;
  • Yun, Jae-Jun (Dept.of Biology, Chungbuk National University)
  • 양덕조 (충북대학교 자연과학대학 생물학과) ;
  • 유희수 (충북대학교 자연과학대학 생물학과) ;
  • 윤재준 (충북대학교 자연과학대학 생물학과)
  • Published : 1987.12.01

Abstract

This study was investigated and analyzed the physiological reaction mechanisms and the factors of the chlorophyll bleaching phenomenon on leaf burning-disease of the Ginseng (Panax ginseng C.A. Meyer). Chlorophyll bleaching phenomenon was mainly caused by the photooxidation of singlet oxygen and the autooxidation of hydrogen peroxide($H_2O_2$) accumulation resulted from inactivation of catalase and peroxidase. Chlorophyll bleaching phenomenon was remarkably accelerated by addition of saponin.

인삼(Panax ginseng C.A. Meyer) 엽소병에서 chorophyll의 bleaching 현상에 대한 생리적 반응기작을 조사, 분석한 결과 chorophyll의 bleaching 현상은 singlet oxygen ($^1O_2$)에 의한 photooxidation 과 catalase와 peroxidase의 inactivation에 의한 $H_2O_2$의 autooxidation이었다. Chorophyll의 bleaching 현상에 원인으로 추리된 $H_2O_2$를 농도별로 인삼잎 절편에 처리하였던 바, chorophyll의 함량과 chorophyll의 흡수스펙트럼은 자연광 처리시 유발된 bleaching 현상과 일치하였으며, saponin 첨가로 인하여 bleaching 현상은 현저히 촉진되었다.

Keywords