Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition (한국식품영양과학회지)
- Volume 16 Issue 3
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- Pages.55-61
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- 1987
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- 1226-3311(pISSN)
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- 2288-5978(eISSN)
Changes in the Physicochemical Properties of Spent-hen Meat during Cold and Frozen Storage
산란노계육(産卵老鷄肉)의 냉장 및 동결저장 중 물리화학적 특성 변화
- Gong, Yang-Sug (Dept. of Food Science ad Technology, Pusan Sanub University) ;
- Moon, Yoon-Hee (Dept. of Food Science ad Technology, Pusan Sanub University)
- Published : 1987.08.31
Abstract
This study was carried out to investigate the changes in the pH, extractability of protein, ATPase activity of myofibrillar protein, myofibrillar fragmentation, freezing loss and drip loss during storage at
산란노계육(産卵老鷄肉)(Arbor Acres, 72주령(週齡))의 가슴근육과 다리근육을 냉장 및 동결저장하면서 pH, 단백질의 추출성, 근원섬유단백질의 ATPase 활성, 소편화, 냉동감량 및 드립량의 변화를 비교하였다. 가슴근육과 다리근육의 pH는 각각 냉장 1일 및 동결저장 1주에 가장 낮았다. 근원섬유단백질의 추출성은 냉장기간이 경과하면서 점차 증가하였으며, 동결저장에서는 1주에 가장 높은 수준을 보였다. 근원섬유단백질의
Keywords