The Role of Active Oxygen on DNA Damage by Linoleic Acid Peroxidation Products

Linoleic acid 산화생성물(酸化生成物)의 DNA손상작용에 있어서의 활성산소종(活性酸素種)의 역할

  • Kim, Seon-Bong (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
  • Kang, Jin-Hoon (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
  • Lee, Yong-Woo (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
  • Kim, In-Soo (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
  • Park, Yeung-Ho (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan)
  • 김선봉 (부산수산대학 식품공학과) ;
  • 강진훈 (부산수산대학 식품공학과) ;
  • 이용우 (부산수산대학 식품공학과) ;
  • 김인수 (부산수산대학 식품공학과) ;
  • 박영호 (부산수산대학 식품공학과)
  • Published : 1987.08.01

Abstract

The present paper was carried out to investigate the effects of active oxygen radicals on the DNA damage by linoleic acid peroxidation by using active oxygen scavengers in a linoleic acid-DNA system. DNA was greatly damaged by linoleic acid peroxidation, and the DNA damage was inhibited by the addition of active oxygen scavengers. Among active oxygen scavengers tested, ${\alpha}-tocopherol$ and superoxide dismutase greatly inhibited the DNA damage, but catalase and tris (hydroxymethyl) aminomethane didn't show such effects. Accordingly, singlet oxygen and superoxide anion greatly affected to the DNA damage occurring during linoleic acid peroxidation, and hydrogen peroxide was shown to participate in DNA damage in the early stage of peroxidation. And, the DNA damage by active oxygen radicals was mainly induced in the early stage of linoleic acid peroxidation.

지질산화에 의한 DNA손상작용기구를 구명하기 위하여 linoleic acid와 DNA의 반응계에 각종(各種)의 활성산소소거제(活性酸素消去劑)를 첨가하여 $37^{\circ}C$에서 반응시키고 linoleic acid산화에 의하여 생성하는 활성산소종(活性酸素種)의 DNA손상작용을 조사하였는데 다음과 같은 결과를 얻었다. 첨가한 활성산소소거제중(活性酸素消去劑中) ${\alpha}-tocopherol$과 SOD가 DNA손상을 크게 억제하여 linoleic acid산화에 의한 DNA손상작용에는 일중항산소와 superoxide anion이 크게 영향을 미쳤으며 그중에서도 일중항산소가 더욱 크게 영향을 미친 것으로 나타났다. 반면에, 수산(水酸) radical과 과산화수소는 DNA손상에 크게 영향을 미치지 않았다. 또한, linoleic acid와 DNA가 공존(共存)하는 경우에만 DNA의 손상이 일어나는 것을 알 수 있었다. 활성산소소거제(活性酸消去劑)를 첨가한 반응계에서 linoleic acid만의 대조구에 비하여 POV와 공액diene의 증가를 크게 억제하였으며 그중에서도 SOD와 ${\alpha}$-tocopherol의 항산화능이 가장 큰 것으로 나타나 지질산화과정에서의 활성산소종(活性酸素種)의 관여는 각각 다른 형태로 이루어지는 것을 알 수 있었다.

Keywords