Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 19 Issue 3
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- Pages.195-199
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- 1987
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- 0367-6293(pISSN)
Effect of Packaging Method on the Storage Stability of Boiled-Dried Anchovy
건멸치의 저장안정성에 미치는 포장방법의 영향
- Jo, Kil-Suk (Food Research Institute/AFMC) ;
- Kim, Young-Myoung (Food Research Institute/AFMC) ;
- Kim, Hyun-Ku (Food Research Institute/AFMC) ;
- Kang, Tong-Sam (Food Research Institute/AFMC)
- Published : 1987.06.01
Abstract
Changes in quality characteristics of boiled-dried anchovy during storage under different packaging conditions for 6 months were studied. For the packaging trials, kraft paper (KP), kraft paper laminated with 0.03 mm polyethylene film (KP/PE) and 0.1 mm polyethylene film with nitrogen gas substitution (
건멸치 저장중 포장방법이 건멸치의 저장 안정성에 미치는 영향을 밝히기 위하여 건멸치를 6개 월간 저장하면서 주요 품질지표 성분의 변화를 조사하였다. TBA-값, 갈변색소 및 색깔(L,a,b) 변화는 KP포장 처리구가 가장 컸고 다음으로 KP/PE film포장 이었으며 질소가스 치환포장 철리구가 가장 적었다. 종합적인 관능적 기호도를 보통정도 수준인 3.0을 기준으로하여 저장 기간을 설정하면
Keywords