Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 19 Issue 3
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- Pages.273-278
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- 1987
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- 0367-6293(pISSN)
Effect of Chemical Fumigant and ${\gamma}- Rays$ on the Physicochemical Properties of Dried Oak Mushrooms
표고버섯의 이화학적 특성에 대한 훈증제와 ${\gamma}-Rays$ 의 영향
- Kwon, Joong-Ho (Korea Advanced Energy Research Institute) ;
- Byun, Myung-Woo (Korea Advanced Energy Research Institute) ;
- Cho, Han-Ok (Korea Advanced Energy Research Institute) ;
- Kim, Young-Jae (King Sejong University) ;
- Kim, Jong-Goon (King Sejong University)
- Published : 1987.06.01
Abstract
The physicochemical properties of dried oak mushrooms were investigated to determine the comparative effects of ethylene oxide (E.O) fumigation and gamma irradiation with doses at 1 and 5 kGy. The total amino acid content was relatively stable in irradiated groups in comparison with the control. Treatments with gamma irradiation did not effect the content of reducing sugar but caused en increase in free sugars, such as mannitol, arabitol and trehalose. There were no significant differences in concentrations of minerals. The amount of water and fat soluble pigments and the rancidity of the samples stored at
건조 표고버섯에 대한 ethylene oxide 훈증처리와 감마선 조사가 사료의 품질에 관련된 몇가지 이화학적특성에 미치는 영향을 조사한 결과는 다음과 같다. 시료의 아미노산 함량은 감마선 조사구(1-5 kGy)에 비해 ethylene oxide처리구에서는 상당히 감소되었고, 환원당과 유리당(mannitol, arabitol, trehalose)의 함량은 조사선량에 따라 증가되었으나 훈증처리구에서는 감소되었다. 시료의 무기질의 함량은 처리구에 따라 다소 증감하였으나 유의적인 차이는 없었으며, 갈변색소와 산패도는 저장기간의 경과로 점차 증가되었는데 ethylene oxide처리구는 감마산 조사구보다 현저하게 나타났고 저장 상대습도에 따라서는 RH70%에 저장된 시료가 RH50%의 시료보다 이화학적 품질의 변화가 다소 심하였다.
Keywords