Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 19 Issue 2
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- Pages.140-145
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- 1987
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- 0367-6293(pISSN)
Partition Coefficient of Proteins of Different Surface Hydrophobicity in Poly (ethylene glycol)-Dextran Aqueous Two Phase System
Poly(ethylene glycol)-Dextran 수용액 2상계에서 단백질들의 소수성에 따른 분획계수
- Lee, Sam-Pin (Department of Food Technology, Korea University) ;
- Lee, Cherl-Ho (Department of Food Technology, Korea University)
- Published : 1987.04.01
Abstract
The partition coefficient of the proteins of known effective hydrophobicity was determined in a poly (ethylene glycol)-dextran aqueous two-phase system. The changes in the partition coefficient was also determined when a fraction of PEG-palmitate (PEG-P) was added to the system. The partition coefficient of the proteins increased as the concentrations of PEG and dextran increased at a constant phase volume ration irrespective of the effective hydrophobicity of the proteins. When small amounts of PEG-P were added to the PEG phase, the partition coefficients of BSA and
폴리에틸렌 글라이콜-덱스트란 흔합수용액이 형성하는 수용액 2상계에서 표면 소수성의 크기를 알고 있는 표준 단백질들의 분획계수를 관찰하였다. 또한 폴리에틸렌 글라이콜(PEG)에 palmitate를 부착시킨PEG-P를 첨가함으로써 상층부의 소수성을 증가 시켰을때 단백질들의 분획계수 변화를 조사하였다. PEG/dextran 2상계에서 단백질의 분획계수는 딘백질의 유효 소수성에 관계없이 2상계의 용적비가 동일한 조건에서 PEG와 dextran의 농도가 함께 증가함에 따라 분획계도 증가하였다. 그러나 PEG에 78%친환도를 가지는 PEG-P를 소량 첨가하여 만든 2상계에서는 유효 소수법이 큰 bovine serum albumin과
Keywords