Changes in Available Lysine and Lipid Peroxydation During Drying and Storage of Bioled Shrimp

자열(煮熱) 새우의 건조방법(乾燥方法) 및 저장중(貯藏中) 지질(脂質)의 산화(酸化)와 유효성(有效性) Lysine의 변화(變化)

  • Aum, Ae-Surn (Department of Food and Nutrition, Hanyang University) ;
  • Ko, Young-Su (Department of Food and Nutrition, Hanyang University)
  • 엄애선 (한양대학교 식품영양학과) ;
  • 고영수 (한양대학교 식품영양학과)
  • Published : 1987.02.01

Abstract

Lipid oxidation is one of the major factors affecting on deterioration of nutritional quality in boiled and dired fish products. In this paper, the relationship between oxidized products of lipid, brown pigments, and available lysine during the drying and the storage of boiled and dried shrimp (Metapenaeus joynri) was investigated. Fresh shrimps were bioled in 5% sodium chloride solution. The boiled shrimps were treated in two ways, sun drying and hot air drying at $30{\pm}5^{\circ}C$. And the two dried products were stored at $30{\pm}5^{\circ}C$ for one month. The results obtained are as follows: TBA value increased up to 20 days and hereafter gradually diminished. POV was increased for processing and increased 15 days of storage. TBA value and POV increased rapidly while available lysine diminished during the sun drying and hot air drying. Brown pigment was increased during lipid oxidation but it was not statistically significant. This result implicits that the drying had greatly influenced on the oxidation of lipid and makes amino acids 'unavailable'. But there is no remarkable difference between the sun dried shrimps and the hot air dried shrimps so far as the lipid oxidation and available lysine.

수산식품의 품질보존에서 문제시되고 있는 지질의 산화생성들이 단백질의 영양학적 변화에 미치는 영향을 검토하기 위하여 새우를 시료로하여 건조과정과 저장중에 생성되는 지질의 산화생성물과 유효성 lysine간의 반응과 갈변반응에 미치는 영향을 실험한 결과는다음과 같다. 새우를 5%식염수에서 자숙한 후 $30{\pm}5^{\circ}C$에서 30시간 열풍건조 및 천일건조하였을 때 과산화물값은 열풍건조한 시료에서 12시간후, 천일건조한 시료에서는 18시간후에 증가하여 저장 15일경에 최고도에 달하였다. TBA값은 건조과정중에 급격히 증가하였으며 저장 25일경부터는 서서히 감소하였다. 유효성 lysine은 건조과정중 지질이 산화됨에 따라 감소되었으며, 특히 감소현상은 건조초기에 현저하였다. 지질이 산화됨에 따라 갈변색소는 증가하는 경향을 나타내었으나, 큰 차이는 없었다. 이상의 결과로부터 새우는 건조과정에서 지질이 산화됨에 따라 유효성 lysine의 량이 감소됨을 알 수 있었으나 건조방법에 의하여서는 큰 차이가 없었다.

Keywords