Compositions and Seasonal Variations of Free Sugars and Non-volatile Organic Acids in Brown Algae, Ecklonia cava, Sargassum ringgoldianum and Myagropsis myagroides

감태, 큰잎모자반 및 외톨개모자반의 유리당 및 비휘발성 유기산의 조성과 그 계절적인 변화

  • KIM Gyu-Dong (Department of Food Science and Technology, National fisheries University of Pusan) ;
  • KANG Jin-Hoon (Department of Food Science and Technology, National fisheries University of Pusan) ;
  • YOON Ho-Dong (National Fisheries Research and Development) ;
  • BYUN Han-Seok (Department of Food Science and Technology, National fisheries University of Pusan) ;
  • KIM Dong-Soo (Department of Food Science and Technology, Pusan Sanub University) ;
  • KIM Seon-Bong (Department of Food Science and Technology, National fisheries University of Pusan) ;
  • PARK Young-Ho (Department of Food Science and Technology, National fisheries University of Pusan)
  • 김규동 (부산수산대학 식품공학과) ;
  • 강진훈 (부산수산대학 식품공학과) ;
  • 윤호동 (국립수산진흥원 이용가공연구실) ;
  • 변한석 (부산수산대학 식품공학과) ;
  • 김동수 (부산산업대학교 식품공학과) ;
  • 김선봉 (부산수산대학 식품공학과) ;
  • 박영호 (부산수산대학 식품공학과)
  • Published : 1986.05.01

Abstract

The compositions and seasonal variations of free sugars and non-volatile organic acids of brown algae, such as Ecklonia cava, Sargassum ringgoldianum and Myagropsis myagroides were investigated by gas chromatography. Four kinds of free sugars, such as xylose, glucose, galactose and floridoside were identified. The most abundant one was floridoside marking 118.7 mg/100 g, 90.9 mg/100 g and 70.0 mg/100 g in Ecklonia cava, Sargassum ringgoldianum and Myagropsis myagroides, respectively. There were not distinguishable seasonal variations in the contents of free sugars in all the samples. In the case of organic acids, nine kinds were identified in Ecklenia cava and major ones were succinic, citric, malic, fumaric, oxalic and lactic acid, of which succinic acid was the most abundant one marking $30.6\%$ of total organic acids. In Sargassum ringgoldianum and Myagropsis myagroides, eight kinds were identified, which major ones were succinic, citric and malic acid in both samples, and they marked $68.4\%$ and $61.1\%$ of total organic acids in Sargassum ringgoldianum and Myagropsis myagroides, respectively. There were not distinct changes in the content of total organic acids according to seasons in all the samples examined. The contents of total organic acics in Ecklonia cava was a little more than Sargassnm ringgoldianum and Myagropsis myagroides.

해조류의 식량자원으로서의 고도이용을 위한 기초자료를 얻고자, 감태, 큰잎모자반 및 외톨개모자반을 시료로 하여 유리당 및 비휘발성유기산의 조성과 그 계절적인 변화를 GLC를 이용하여 분석검토하였다. 감태, 큰잎모자반 및 외톨개모자반의 유리당조성은 3시료 모두 floridoside, galactose, glucose 및 xylose의 4종류가 동정되었으며 그 중 floridoside가 가장 많아 각각 유리당총양의 $53.4\%,\;52.8\%$$58.8\%$를 차지하였고 xylose가 가장 작아 각각 $8.3\%,\;7.5\%$$6.8\%$를 차지하였다. 계절적인 변화에 있어서는 3시료 모두 계절에 따른 뚜렷한 경향은 나타나지 않았으며 유리당총양은 감태, 큰잎모자반, 외톨개모자반의 순으로 많았다. 한편, 이들 시료의 유기산조성을 살펴 보면, 감태의 경우에서는 9종류의 유기산이 동정되었는데 양적으로 주요한 유기산은 lactic, oxalic, fumaric, succinic, malic 및 citric acid 등의 6종류이었으며 그중 succinic acid가 가장 많아 전체유기산의 $30.6\%$를 차지하였다. 큰잎모자반과 외톨개모자반에 있어서는 8종류의 유기산이 동정되었으며 그조성이 동일하였다. 양적으로 주요한 유기산은 양시료 모두 succinic, malic 및 citric acid로 그중 succinic acid의 함량이 가장 높아 각각 전체유기산의 $30.9\%$$31.2\%$이었다. 계절적인 변화는 3 시료 모두 뚜렷한 경향을 나타내지 않았으나 유기산총양에 있어서는 감태가 191.6mg/100g으로 가장 많았으며 큰잎모자반은 103.5mg/100g이었고 외톨개모자반은 가장 적어 76.2mg/100g을 나타내었다.

Keywords