KOREAN JOURNAL OF CROP SCIENCE (한국작물학회지)
- Volume 31 Issue 1
- /
- Pages.56-61
- /
- 1986
- /
- 0252-9777(pISSN)
- /
- 2287-8432(eISSN)
Effect of Temperature, Soil Water Potential and Osmoconditioning on Germination and Seedling Elongation of Corn and Soybeans
온도ㆍ토양수분 포텐셜 및 삼투처리가 옥수수와 대두의 발아 및 묘신장에 미치는 영향
- Seong, Rak-Chun (Crop Experiment station, RDA) ;
- Minor, Harry C. (Agronomy Dept. College of Agriculture, university of Missoouri) ;
- Park, Keun-Yong (Crop Experiment station, RDA)
- Published : 1986.04.01
Abstract
Germination and seedling elongation of maize (Dekalb XL 72B), and soybeans (Williams) were measured at two temperatures (15 and 35
옥수수품종 (Dekalb XL 72B)과 대두품종 ( Willi -ams)의 발아와 묘신장을 두 온도, 세 토양수분 포텐셜 및 네 polyethylene glycol(PEG) 8,000 수준에서 측정하였다. 각 품종의 20처리종자를 0.2% Thiram에 처리하여 가비중 1.20으로 압축된 살균사양토에 2.0cm 깊이로 파종 분할구배치법 사반복으로 실시하였다. 1. PEG로 한 삼투처리는 고온에서나 저토양수분포텐셜 조건에서 효과가 거의 없었다. 2. 대두는 옥수수보다 높은 묘수분함량을 보였고 두 작물 모두 토양수분 포텐셜과 온도가 증가할수록 수분흡수가 증가되었다. 3. 옥수수의 묘장이 35
Keywords