Korean Journal of Poultry Science (한국가금학회지)
- Volume 13 Issue 1
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- Pages.41-48
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- 1986
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- 1225-6625(pISSN)
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- 2287-5387(eISSN)
Studies on Sanitary Conditions in a Special Grade Chicken Processing Plant in Korea I. Storage Period of Packed Chicken Meat in relation to the Bacterial Contamination of Each Processing Part
특급도계장의 위생실태에 관한 연구 I. 작업부분별 세균오염도 측정
Abstract
In order to investigate the storage period of packed chicken meat in relation to the bacterial contamination of each processing part, a special grade poultry processing plant located at Dongdoochun-City, Gyeonggi-Do, was surveyed mainly in point of sanitary conditions. The results are summarized as follows. 1. processing room near reception and packing room next to shipping area showed the highest bacterial counts in air. 2. Equipments and instruments for slaughtering also showed a high degree of bacterial contamination even before the operation. This finding suggested that the possibility of the bacterial contamination of carcasses through equipments and instruments would be high, if the continuous sanitary control measures are not properly taken. 3. The bacterial count of scalding water was 3
경기도 동두천시소재 C 특급도계장의 위생상태를 세균학적으로 조사하였으며 작업과정중에 사용되는 물의 세균오염도와 포장된 도계품의 보관기간과의 관계를 조사하였다. 1. 생체취급실과 가까운 작업실일수록 공기중에 세균수가 많았고 사람의 출입이 잦은 제품출하실과 가까운 포장실의 세균오염도가 높았다. 2. 작업개시이전의 장비와 기구에서도 많은 세균이 검출되었으며 양호한 시설일지라도 계속적인 위생관리가 이루어지지 않을 경우 장비와 기구를 통한 오염가능성이 높음을 알 수 있었다. 3. 탕적수의 세균수는 작업 1시간후 부터는
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