Large Scale of Ethanol Fermentation from Sweet Potato Cooked at Low and High Temperature

고구마의 저온증자 및 고온증자에 의한 공업적 규모의 주정발효

  • 유병호 (부산산업대학교 이공대학 식품공학과) ;
  • 김운식 (일산실업주식회사 부산주정공장) ;
  • 김성두 (일산실업주식회사 부산주정공장) ;
  • 최명호 (일산실업주식회사 부산주정공장) ;
  • 남기두 (일산실업주식회사 부산주정공장) ;
  • 하미숙 (부산산업대학교 이공대학 식품공학과)
  • Published : 1986.06.01

Abstract

Possibility of large scale ethanol fermentation from sweet potato were compared with low temperature and high temperature rooking. Productivity of sweet potato mash cooked at 9$0^{\circ}C$ for 120 minutes was higher than that mash cooked at 124$^{\circ}C$ for 60 minutes and also fermentation yield ai low temperature cooking was better than high temperature cooking. Low temperature cooking was successfully carried out on a large scale. In conclusion, low temperature cooking on large scale should be reduce energy consumption by approximate 30% compared with high temperature cooking.

저온증자법에 의한 고구마의 에탄을 발효를 고온증자법과 비교하여 그 가능성을 검토하였다. 고구마를 분쇄하여 20메쉬체를 80% 통과시킨 분쇄물도 저온증자에 의한 에탄올의 생성량은 66.0g/$\ell$-68.1g/$\ell$고온증자(124$^{\circ}C$, 60분간)의 64.3g/$\ell$보다 높았으며 발효수율도 저온증자가 82.25%-84.8%로 고온증자의 82.2%보다 좋은 결과를 얻었다.

Keywords