A Study on Pectic Substances of Korean Apple Varieties

한국산 사과의 품종별 펙틴물질들에 관한 연구

  • 임화재 (서울대학교 식품영양학과) ;
  • 이혜수 (서울대학교 식품영양학과)
  • Published : 1986.08.01

Abstract

Total pectin content of Korean apple varieties at optimum harvest time was deter-mined by carbazole reaction method and pectin fraction content in each variety was also determined. Properties of pectin extracted ty 2a Sodium hexa metaphesphate were compared with commercial pectin. Among apple varieties, pectin contents varied in the range of 0.26-0.48% on fresh basis and 1.76-4. 0% on dry basis. Ball's was the highest and then high in order of Spur early blaze, Golden delicious, Fuji. , Jonathan. In each pectin fraction, soluble pectin fractions in Rall's was the lowest and in both Spur early blaze and Golden Delicious were highest but insoluble fractions in the latter were lowest. Thub the changes in poetic substances in Spur early blaze and Golden delicious seem to he occurred: during early ripening. In the analysis of properties of isolated pectin, ash, anhydrogalacturonic arid7(AUA) content and methoxyl content were different among apple varieties. Ash and methoxyl content in all isolated pectin were higher and AUA content lower than in commercial pectin. Degree of esterification (DE) in all apple varieties were above 70%.

수확적기의 한국산 사과품종별 총펙틴함량과 각 펙틴 fraction 함량을 알아보고 2% Sodium hexa metaphosphate (SHMP)로 추출한 펙틴의 품종간 그리고 시판 펙틴과의 성분을 비교하였다. Nitta 방법에 의해 정량한 사과의 품종별 펙틴함량은 건조중량으로 1.76∼4.0%로 품종간에 차이를 보여 국광이 4.0%로 가장 높았으며 스퍼 얼리 브래이스 골덴 딜리셔스, 후지, 홍옥의 순이었다. 각 펙틴 fraction을 보면 용해성 펙틴함량은 국광이 가장 낮았고 스퍼 얼리 브레이스와 골덴 딜리셔스가 가장 높았다. 한편 스퍼 얼리 브레이스와 골덴 딜리셔스의 불용성 펙틴함량이 낮은 것으로 보아 이 두 사과는 숙성초기에 펙틴물질이 많이 변하는 것 같다. 2% SHMP로 추출한 총펙틴질의 성분 분석에서 회분함량은 사과품종간에 차이를 보이며 시판 펙틴보다 높았다. Anhydrogalacturonic acid (AUA) 함량은 시판 펙틴보다 낮으며 품종간에 범위가 다양했다. 메톡실함량은 시판펙틴보다 높으며 모든 사과품종이 70% 이상의 에스터화정도를 가졌다.

Keywords