A Study on Enzymatic Degummings of Raw Silk and Silk Fabric

견의 효소 정련에 관한 연구

  • 이용우 (농촌진흥청 잠업시험장) ;
  • 송기원 (농촌진흥청 잠업시험장, 농촌진흥청 잠업시험장) ;
  • 정인모
  • Published : 1986.04.01

Abstract

The studies were carried out to screen the optimum conditions for enzymatic degumming of raw silk yarn and silk fabric by use of Alkalase, a protease produced by Bacteria, comparing with Papain and Trypsin representing natural proteolytic enzymes. 1. The optimum temperature and acidity of degumming solution were 70$^{\circ}C$, pH 5-6 for Papain degumming, 40$^{\circ}C$, pH 8 for Trypsin and 50-60$^{\circ}C$ pH 8-9 for Alkalase. 2. By increasing the Alkalase concentration in the range of 0.6 to 1.0 gram per liter, the time for enzymatic degumming of silk yarn could be reduced by 40 minutes. 3. In degumming of silk yarn by Alkalase, the pretreatment of 95$^{\circ}C$, 10 minutes at 0.1% sodium bicarbonate solution or posttreatent of 80$^{\circ}C$, 20 minutes at 2% (o.w.f.) sodium silicate solution improved the efficiency of enzymatic degumming, as compared to that of nontreatment. 4. The breaking strength, elongation and Lousiness results of enzymatically degummed silk yarn were apt to be improved more than those of soap-degummed one. 5. When the pretreatment of alkaline solution was done with over 20% of degumming ratio, the enzymatic degumming efficiency of both Havutae and Crepe de chine could be reached to the same level with those of soap-soda degummed. 6. As the pretreated silk fabric with 20% of degumming ratio was under action of three proteases, respectively, the deumming efficiency of Havutae and Crepe de chine were completed by Alkalase more than by Papain or Trpysin. 7. The stiffness of enzymatically degummed Crepe de chine was not only reduced by 17% more than that of soap-soda degummed one but also the Drape coefficient was decreased in enzymatically degummed fabrics, which was closely related with the soft touch of degummed fabrics.

생사 및 견직물에 대한 효소정련방법을 구명하기 위한 시험 결과 1. 각종 효소정련조건이 정련효율에 비치는 영향에 있어서 정련온도 및 정련용의 산도는 Papain 7$0^{\circ}C$, pH 5-6, Trypsin 4$0^{\circ}C$ pH 8, Alkalase 50-6$0^{\circ}C$, pH 8-9에서 각각 정련효율이 가장 높았다. 2. Alkalase 처리농도가 생사의 정련효율에 미치는 영향에 있어서 처리농도가 0.6-1.0g/l 범위에서 높이면 정련시간을 단축시킬 수 있다. 3. 생사의 Alkalase정련에 있어서 정련전처리(95$^{\circ}C$, 10분 1g/l NaHCO3) 또는 정련후처리(2%, o.w.f. sodium silicate, 8$0^{\circ}C$, 20분)를 행하면 정련효율을 향상시킬 수 있었다. 4. 효소정련견사의 강력(g/d), 신도 및 라우지네스 성적은 비누 정련견사에 비하여 향상되는 경향이었다. 5. Alkalase에 의한 효소정련에 있어서 생견직물의 조련정도가 정련효율에 미치는 영향은 조련연감율이 높을수록 효소정련효율이 높았으며 205 이상에서는 하부다에 및 크\ulcorner데신 모두 완전한 정련이 가능하였다. 6. 조련연감율을 20%로 한 견포에 대하여 3종의 효소정련을 실시한 경우 Papain 및 Trypsin 정련구는 Alkalase 정련구에 비하여 정련효율이 저하되었다. 7. 효소정련견포의 강건도는 크\ulcorner데신의 경우 1.27cm로서 대조인 비누소오다 정련견포 1.53cm에 비하여 17% 저하되었고 Drape 계수는 0.297로서 비누소오다 정련견포의 0.321에 비하여 7% 감소됨으로서 유건한 촉감이 향상되었다.

Keywords