The Detection of Aflatoxin in Home-made Takju and Peanut butter

자가탁주와 땅콩버터에 대한 Aflatoxins 오염도의 검색

  • 오유진 (충북대학교 약학대학 약학과) ;
  • 윤여표 (충북대학교 약학대학 약학과) ;
  • 여신구 (충북대학교 약학대학 약학과) ;
  • 홍진태 (충북대학교 약학대학 약학과)
  • Published : 1986.12.01

Abstract

ABSTRACT-In order to detect the aflatoxins in home-made Takju and peanut butter, the samples were collected in Chungbuk region and cleaned up Sep-pak silica cartridge. Aflatoxins were detected by thin layer chromatographic and high performance liquid chromatographic behavior. Determination was carried out by thin layer densitometer. The results were as follows; 1. Aflatoxin B, was detected in 78% of the home-made Takju, and the highest concentration was 1.2 ppb and average 0.36 ppb. 2. Aflatoxins were not detected in any peanut butter smaples. 3. Clean-up method by Sep-pak silica cartridge was more efficient and economical than column chromatography of AOAC method.method.

충청북도 청원군 9개면에서 수집한 자가탁주 시료와 청주지역 시장에서 수집한 국내산 땅콩버터중의 aflatoxins 검색 결과 다음의 결론을 얻었다. 1. 자가탁주 시료에서는 78% 이상의 지역 시료에서 aflatoxin B1이 검출되었으며 평균 0.36 ppb, 최고 1.2 ppb까지 검출되었다. 2. 국내산 땅콩버터 시료에서는 aflatoxin류가 검출되지 않았다. 3. Sep-Pak silica cartridge에 의한 정제법은 기존의 column chromatography 정제법보다 회수율, 시간, 시약 등에서 훨씬 더 효율적이었다.

Keywords