보리단백질의 추출 및 품종간 조성비교 -I. 보리단백질의 추출-

An Extraction of Barley Protein and a Comparison of the Protein Composition of Some Barleys -I. Extraction of Barley Protein-

  • 김정상 (서울대학교 농과대학 식품공학과) ;
  • 김재욱 (서울대학교 농과대학 식품공학과)
  • Kim, Jung-Sang (Department of Food Science and Technology, College of Agriculture Seoul National University) ;
  • Kim, Ze-Uook (Department of Food Science and Technology, College of Agriculture Seoul National University)
  • 발행 : 1986.03.30

초록

우리나라에서 재배되는 보리의 단백질추출율을 높여서 품종간 단백질조성을 비교하기 위하여 올보리, 영산보리, 사친 6호, 수원228호를 시료로 하여 Osborne의 방법 및 이를 변형한 방법에 의해 분획하고 이들 방법을 비교 평가하였다. 염가용성회분은 NaCl의 농도가 증가함에 따라 추출율이 증가하여 0.5M에서 가장 높은 추출율을 보였으며, NaCl의 농도를 0.5M로 고정하고 추출온도를 변화시켜서 추출했을 때, 실온$(22^{\circ}C)$에서 추출율이 가장 높았다. 한편 알콜가용성획분은 70% ethanol에 의해 가장 적게 추출되였으며 $60^{\circ}C$에서 50% propan-1-ol과 2% 2-ME을 함유한 50% propan-1-ol을 사용하여 연속추출을 하였을 때 가장 높은 추출율을 보였다. 단백질추출율에 대한 pH의 영향을 관찰한 결과$pH\;4{\sim}6$에서 추출율이 가장 낮았으며 pH가 10 이상이 되면 대부분의 단백질이 용출되었다. 변형된 Osborne의 방법으로 보리단백질을 분획한 결과 염가용성 획분은 전 질소의 $21.4{\sim}24.1%$를 차지하였고 hordein은 $30.4{\sim}43.4%$, hordein-II는 $9.3{\sim}19.5%$, 그리고 borate buffer 가용성 glutelin은 $17.1{\sim}23.7%$를 각각 차지하는 높은 추출율을 나타냈다.

Using milled barley of four varieties Olbori, Youngsan-bori, Sacheon 6, and Suwon 228, the barley proteins were fractionated by the Osborne method and the modified Osborne method. Two fractionation methods were compared. There was a steady increase in the amount of nitrogen extracted as NaCl concentration increased, reaching a maximum at 0.5M NaCl and the extraction of nitrogen by 0.5M NaCl reached a maximum at $22^{\circ}C$. Alcohol-soluble fraction was least extracted by 70% (v/v) ethanol at $4^{\circ}C$ and most by sequential extraction with 50% (v/v) propan-1-ol alone followed by 50% (v/v) propan-1-ol plus 3% (v/v) 2-mercaptoethanol. Nitrogen was least extracted between pH 4 and 6 and most extracted at higher pH than 10. The modified Osborne fractionation of the protein complex in the four barleys showed that the salt-soluble nitrogen accounted for 21,4% to 24.1%, hordein-I varied from 30.4% to 43.4%, hordein-II varied widely from 9.3% to 19.5% and borate buffer-soluble glutelin content ranged from 17.1% to 23.7%.

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