Changes in Free Sugars of Kochujangs during Aging

고추장 숙성 과정중 유리당의 변화

  • 정원철 (서울여자대학교 식품과학과) ;
  • 이택수 (서울여자대학교 식품과학과) ;
  • 남성희 (주식회사 일화연구소)
  • Published : 1986.03.30

Abstract

Free sugars of Kochujang which were prepared with different starch sources, i.e., glutinous rice, polished barley, wheat flour and sweet potato, were investigated for three months of aging. Glucose was found in all tested samples during aging period and the content increased with time, particularly higher for glutinous rice while lower for sweet potato. Fructose also was found through aging period, its content increased for a month and decreased later. The data showed higher fructose content in the order of sources of sweet potato, wheat flour, polished barley and glutious rice. Maltose and sucrose were detected only at the beginning of aging period and the content were less than 3.5% for maltose in all of samples and than 0.4% for sucrose with glutinous rice and wheat flour. Trace amount of rhamnose was detected in the Kochujang made from polished barley.

전분질원을 달리하여 담금한 고추장 숙성과정중의 유리당은 다음과 같다. Glucose는 숙성 전 기간을 통하여 존재하였고 경시적으로 타 유리당보다 월등히 높은 함량을 보였다. 찹쌀 고추장이 glucose 함량이 높았고 고구마 고추장이 가장 낮았다. Fructose도 숙성 전 기간을 통하여 존재하였고 함량은 1개월까지 증가 하였으나 그 이후 급격히 감소하였으며 고구마, 밀가루, 보리쌀, 찹쌀 고추장의 순으로 함량이 높았다. Maltose는 담금 직후에만 존재하였고 함량은 3.50% 미만이었다. Sucrose는 찹쌀 고추장과 밀가루 고추장에서 담금 직후에만 검출되었으나 함량은 0.4% 미만이었다. 보리쌀 고추장에서는 rhamnose도 미량 검출되 었다.

Keywords