Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 18 Issue 5
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- Pages.339-344
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- 1986
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- 0367-6293(pISSN)
A Simple Method for Detection of Trypsin Inhibitors in Soybean (Glycine max)
대두 Trypsin Inhibitor의 간이검정법
- Jo, Ku-Hyung (Department of Genetic Engineering, College of Natural Sciences) ;
- Lee, Chun-Yung (Department of Food Technology, Kyung Hee University) ;
- Hong, Jong-Uek (Department of Agricultural Chemistry, College of Agriculture, Kyung-pook National University) ;
- Kim, In-Soo (Department of Genetic Engineering, College of Natural Sciences)
- Published : 1986.10.01
Abstract
The specific reaction of trypsin inhibitors with trypsin to form stable complexes was successfully applied for detection of trypsin inhibitors in soybean. Soybean extract was treated with
Trypsin inhibitor가 trypsin과 안정한 복합체를 형성하고 동시에 일반 단백질은 trypsin에 의하여 가수분해 되는 원리를 이용하여 trypsin inhibitor를 용이하게 검정 할 수 있는 방법을 고안하였다. trypsin으로 가수분해 시킨 대두추출액을 Sephadex G-50을 이용하여 trypsin-trypsin inhibitor 복합체를 분리시킨 후에 SDS 전기 영동으로 trypsin inhibitor를 복합체를 분리시킨 후에 SDS 전기 영동으로 trypsin inhibitor를 검정할 수 있었다. 이들 trypsin inhibitor는 trypsin에 의한 2차 가수분해에서도 가수분해 되지 않았으며, 또한 2차원 전기영동과 DEAE-Sephades A-25크로마토 그래피를 이용하여 trypsin inhibitor가 trypsin과 복합체를 형성하는 능력을 검정함으로써 본 방법의 유효성을 확인하였다. 본 실험 방법으로 대두(Hill 품종)의 trypsin inhibitor를 검정한 결과 7개의 trypsin inhibitor를 찾아 낼 수 있었다.
Keywords