Mechanical Properties of Barley Starch Gels

보리전분젤의 역학적 성질

  • Published : 1986.06.01

Abstract

Mechanical properties of 9-30% starch gels from naked and covered barley were investigated with rheometer or rotation viscosimeter. The compression-penetration curves of 20 and 30% gels were characterized by deformations containing elastic, plastic and fracture regions under the load of 0-2kg. The compressive stress relaxation test showed that the viscoelastic properties of 20% gels may be represented by four element Maxwell model consisting of two Maxwell element in parallel. Also, stress-decay under the steady shear of 9% covered starch gel was able to be interpreted by linear viscoelastic model and stress-decay process was suggested to be effective to investigate the effect of temperature or additives on gel structure.

리오메타 또는 회전점도계를 사용하여 $9{\sim}30%$ 쌀보리와 겉보리전분 젤의 역학적 성질을 조사하였다. 20 및 30% 보리전분젤의 압축파괴특성은 $0{\sim}2\;kg$의 하중하에서 탄성, 소성 및 파괴의 3영역을 포함한 변형을 나타내었다. 압축응력완화 곡선은 시료전분젤의 점탄성이 2개의 Maxwell 모형을 병렬로 연결한 4요소역학 모형으로 설명할 수 있음을 보였다. 또 9% 전분젤에 대한 정상전단하의 응력완화는 선형점탄성 이론으로 설명할 수 있었으며 이들 응력완화과정은 전분젤의 구조에 미치는 온도 또는 첨가제영향의 검토에 유효한 것으로 시사되었다.

Keywords