Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 18 Issue 3
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- Pages.241-244
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- 1986
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- 0367-6293(pISSN)
Some Physical Properties of Koran Red Ginseng Extract as Affected by Extracting Conditions
추출조건에 따른 홍삼(紅蔘)엑기스의 물리적 성질의 변화
- Sung, Hyun-Soon (Laboratory of Ginseng Products, Korea Ginseng & Tabacco Research Institute) ;
- Kim, Na-Mi (Laboratory of Ginseng Products, Korea Ginseng & Tabacco Research Institute) ;
- Kim, Woo-Jung (Department of Food Science, King Sejong University)
- Published : 1986.06.01
Abstract
Some physical properties of Korean red ginseng extract was investigated for their changes during extraction with ethanol solution having a concentration range of 0-90% at
홍미삼을 추출하여 홍삼엑기스를 제조할 때 추출용매인 에탄올의 농도와 추출온도, 그리고 시간이 홍삼엑기스의 물리적 성질에 미치는 영향을 비교조사 하였다. 홍삼엑기스의 고유점도(固有粘度)는 에탄올의 농도가 증가함에 따라 현저히 감소되었고 추출온도의 상승과 추출시간외 경과에 따라 다소 증가되는 경향이었으나 그 폭은 크지 않았다. 한편 측정온도의 상승은 고유점도를 크게 감소시키나 에탄올 농도가 50% 이상되면서 그 감소폭은 현저히 줄어들었다. 홍삼엑기스의 탁도와 pH는 에탄올의 농도 증가와 추출시간의 결과에 따라 낮아졌고 온도 상승에서는 큰 차이가 없었다.
Keywords