On the Storability of Strawberry in Air Included the Different $CO_2$ Concentrations

공기중에 혼합된 탄산가스농도에 따른 딸기의 저장성에 관하여

  • 김동만 (한국과학기술원 식품공학연구실) ;
  • 강훈승 (한국과학기술원 식품공학연구실) ;
  • 김길환 (한국과학기술원 식품공학연구실)
  • Published : 1986.02.01

Abstract

Storability of strawberry in air with the different levels of $CO_2$, for CA storage were measured. The strawberries stored in air included 20% and 30% $CO_2$, for 5 weeks decayed 14% and 10%, respectively, while the decay rate of the strawberries stored in normal air for 2 weeks was 53%. Firmness and 'a' value in Hunter Color Measuring Scale of the strawberries kept in the CA storage conditions were superior to those of the strawberries stored in normal air during storage. The concentrations of ethyl alcohol and acetaldehyde were increased with storage period and they were less in the strawberries in air with 30% $CO_2$, than those of the strawberries stored at the other conditions.

딸기의 CA저장시 저장용기내의 탄산가스 농도에 따른 품질변화를 조사하였다. 냉장조건으로만 저장한 딸기는 2주후 53%가 식용으로 불가능하게 되었으나 공기중에 탄산가스를 20% 및 30%씩 혼합시킨 CA저장구에서는 5주 저장후 10-14%만이 변질되어다. 중량감소율은 5주저장후에도 모든 저장구 공히 5% 미만이었는데 특히 공기중에 탄산가스를 30% 혼합한 CA저장구가 1.7%로 가장 낮았다. 경도 및 적색도(a value)는 전 CA저장구가 대조구에 비하여 현저하게 높은 값을 보였다. 한편 향기성분중 이취의 원인이 되는 ethyl alcohol 및 acetaldehyde는 저장기간이 경과함에 따라 증가하였는데 공기중에 탄산가스를 20% 및 30%씩 혼합한 저장구가 다른 저장구에 비하여 전 저장기간동안 낮게 유지되었다.

Keywords