Pathogen Physiology, Epidemiology and Varietal Resistance in White Rot of Apple

사과 흰빛썩음병백부병(白腐病)의 병원균(病原菌) 생리(生理), 포장(圃場)에서의 전염(傳染) 및 품종저항성(品種抵抗性)

  • 조원대 (농업기술연구소 병리과) ;
  • 김충회 (농업기술연구소 병리과) ;
  • 김승철 (주식회사 한농 보급부)
  • Published : 1986.07.30

Abstract

Severity of incidence of white rot on apple fruit ranged from 5 to 16% and averaged 9% over major apple growing area in 1981. An isolate of Botryosphaeria ribis obtained from rotted apples developed lesions on leaves, branches and fruits of apple, pear, peach and grape in a series of wound inoculation test. B. ribis grew well on both potato sucrose agar and oatmeal agar. The best condition for vegetative growth on these two media was at $25{\sim}30^{\circ}C$ pH 4 and $10{\sim}15%$ sucrose content under light illumination. Rot development on fruit was first observed in the orchard at early August when sugar content in fruit reached 9.0%. Thereafter, number of rotted apples increased as sugar content increased. There was no correlation between the pH of juice of fruit and rot incidence. Infection on fruit began to occur as early as mid-June when young fruits were formed and infections were continued until harvest. When apple fruits were collected at 10-day intervals from the orchard beginning from early June and were wound-inoculated with B. ribis, rot lesion developed regardless of the stage of fruit growth. Incidence of white rot in the orchard was severe on Golden-delicious and Yukou, intermediate on Aoli, Fugi and Indo, and least on Jonathan and Red-delicious.

1981년도 사과 흰빛 썩음병(白腐病)의 발생은 지역에 따라 5%에서 16%에 달하였으며 평균발병 과율은 9%였다. 사과에서 분리한 병원균을 사과, 배, 복숭아, 포도의 잎, 가지, 과실에 상처 접종하였을때 접종 부위에 병반이 형성되었다. 병원균의 영양 생장은 감자설탕 한천배지와 귀리즙 한천배지에서 모두 좋았으며 특히 온도 $25{\sim}30^{\circ}C$, pH 4, 당도 $10{\sim}15%$의 광조사하에서 가장 양호하였다. 사과의 이병과실은 8월 초순에 포장에서 처음 관찰되었으며 이때의 과실 당도는 9.0%였다. 그 이후 과실의 당도가 증가함에 따라 이병과실의 수도 급격히 증가하였다. 과실의 이병정도와 과일즙내 산도와는 아무런 상관이 없었다. 사과 과실의 이병시기를 과실을 일정기간동안 노출하는 방법으로 포장에서 조사한 결과, 과실의 이병은 과실이 형성되기 시작한 6월초순부터 가능하였다. 과실의 숙기별로 포장에서 과실을 채집하여 실내 유상접종 하였을때 접종 과실은 과실의 숙기와 상관없이 모두 병만을 형성하였다. 포장에서 병 발생 정도를 품종별로 조사한 결과, 골덴데리셔스, 육오가 가장 많이 이병되었고 조나단, 레드데리셔스가 가장 적었으며 아오리, 후지, 인도는 중간이었다.

Keywords