Growth Factors of Hyphal Anastomosis Groups of Rhizoctonia solani Kuhn I. Effects of Temperature, pH, Carbon and Nitrogen Sources

Rhizoctonia solani의 균사융합군별 생장요인 I. 온도, PH, 탄소원 및 질소원의 영향

  • Published : 1985.01.01

Abstract

The effects of temperature. pH, carbon and nitrogen sources on the growth of Rhizoctonia solani were studied by using five hyphal anastomosis groups(four cultural types, 7 isolates) of the fungus. The ranges of optimum temperature were $20^{\circ}C$ in the AG 2-1, AG 2-2 and AG 4, and $25^{\circ}C$ in the AG 1-IA, AG 1-IB, AG 3, AG 5. The optimum pH for the mycelial growth was 6-7 in the fungus. Glucose in the AG 1-lA, AG 1-IB, AG 2-2, AG 3 and AG 5, sucrose in the AG 2-1 and fructose in the AG 4 were the most effective for the mycelial growth, but glycerine, cellulose and lactose were not effectively utilized as nutrients. $Ca(NO_3)_2$ in the AG 1-IA, AG 1-IB and AG 4, asparagine in the AG 2-1, $KNO_3$ in the AG 2-2 and $NaNO_3$ in the AG 5 were the best nitrogen sources for the mycelial growth, but $NH_4NO_3$ was not easily utilized by the fungus. Nitrate and organic nitrogens for the fungal growth were utilized better than ammonium nitrogen.

무 포장에서 분리한 Rhizoctonia solani 5군 4형의 7균주(AG1-IA, AG1-IB, AG2-1, AG2-2, AG3, AG4, AG5)를 사용하여 온도, pH, 질소원, 탄소원이 균의 생장에 미치는 영향을 알아보았다. 이들 균사융합군주별, 최적생장온도는 AG2-1, AG2-2, AG4 등은 $20^{\circ}C$에서 AG1-IA, AG1-IB, AG3, AG5 등은 $25^{\circ}C$에서 생장이 가장 양호하였다. pH가 균사융합군별 생장에 미치는 영향은 공히 pH $6\~7$ 범위였다. R. solani의 각 균주별 탄소원 이용도는 AG 1-IA, AG1-IB, AG2-2, AG3, AG5는 glucose, AG2-1은 sucrose, AG4는 fructose가 좋았으나, glycerine, cellulose, lactose는 모든 균주에서 생장이 불량하였다. 질소원이 균사융합군별 각 균주의 생장에 미치는 영향은 $Ca(NO_3)_2$에서 AG1-IA, AG1-IB, AG4, asparagine에서는 AG2-1, $KNO_3$에서는 AG2-2, $NaNO_3$에서는 AG5의 생장이 양호하였으나, $NH_4NO_3$ 첨가구에서는 공히 불량하였다. 즉, 일반적으로 초산태질소와 유기질소는 암모니아태질소보다 이용율이 높았다. C/N율이 각 군별 균주의 생장에 미치는 영향은 C:N=1:1의 비율에서 생장이 가장 좋았고 탄소원보다는 질소원이 생장에 많은 영향을 미쳤다.

Keywords