Contents of Histamine, Total Volatile Bases and Trimethylamine in Fresh Fish and Canned Fish Products

생선과 생선통조림의 히스타민, 전휘발성염기 및 트리메틸아민 함량

  • LEE S. Y. (Department of Biological Science and Engineering, Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST)) ;
  • BYUN S. M. (Department of Biological Science and Engineering, Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST)) ;
  • CHUNG J. R. (Department of Biological Science and Engineering, Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST)) ;
  • PARK D. Y. (Department of Home Economics Education, Dong Guk University)
  • 이상열 (한국과학기술원 생물공학과) ;
  • 변시명 (한국과학기술원 생물공학과) ;
  • 정종락 (한국과학기술원 생물공학과) ;
  • 박동연 (동국대학교 경주분교 가정교육과)
  • Published : 1985.05.01

Abstract

A survey was made to determine seasonal variation of histamine, total volatile base and trimethylamine levels in a number of fresh fish and canned fish products as available through present distribution systems in Seoul area in order to assess potential danger of histamine poisoning related problems. Data obtained indicated that those products as available in present distribution systems should present no potential danger of histamine poisoning related problems.

서울 근교의 유통과정에서 생선 및 생선 통조림을 선발하여 히스타민, 총 휘발성 염기 및 트리메틸아민의 함량을 계절에 따라 조사하였다. 생선의 경우 히스타민은 육중에 $1.7{\sim}6.0mg\%$을 함유하였고 계절에 따른 차는 별로 나타나지 않았으나 10월에 구입한 염장 고등어가 $11.2mg\%$으로 가장 높았다. 총 휘발성 염기는 계절에 관계없이 $17{\sim}40mg\%$로 비교적 유사한 값을 보였고 트리메틸아민도 $3.5{\sim}7.0mg\%$으로 시료에 따라 큰 차이가 없었다. 생선 통조림의 경우 10월에 구입한 고등어 통조림에서 히스타민 $19.6mg\%$, 총 휘발성 염기 $56.3mg\%$, 트리메틸아민 $8.4mg\%$로서 다른 제품에 비해 약간 높은 경향을 보였으나 시료와 계절에 따른 큰 차이는 없었다. 결론으로 서울 지방에서 현재 유통되는 생선 및 생선 통조림은 히스타민과 관련되는 독성 문제는 없는 것으로 판단 되었다.

Keywords