멸치 자망의 망목선택성에 관하여

Mesh Selectivity of the Gill Net for Anchovy, Engraulis japonica

  • 손태준 (제주대학교 해양과학대학)
  • SOHN Tae Jun (College of Ocean Science and Technology, Cheju National University)
  • 발행 : 1985.11.01

초록

충무, 남해, 기장 등지에서 사용하고 있는 멸치 자망어구에 대한 조사를 근거로 망목이 23.1mm, 21.6mm, 20.0mm인 세 가지 망지로서 성형률이 각각 0.65 및 0.55가 되도록 각 1폭씩, 6폭짜리 시험어구를 제작하고, 울산 근해에서 부산-404호(160ps, 800ps)로서 시험조업(1983년 7월 28일)한 어획결과를 가지고서 Ishida(1962)의 방법으로 망목선택성을 검토한 결과는 다음과 같다. 1. 어획미수 161마리 중 $90\%$이상(148마리)이 경주부위에서 이망되었 다. 2. 경주 $C_n(cm)$와 체장 L(cm)와의 관계는 L=1.5 $C_n+4.1$로 표시할 수 있고 이때의 상관계수는 0.7로 나타났다. 3. 체장 L(cm)과 적정망목 M(cm)와의 관계는 L=4.8M으로 나타낼 수 있다.

It is an important work to determine the mesh size of gill net for efficient catch. For investigating the suitable mesh size, the gill net for anchovy, Engraulis japonica was made and operated in the bay of Ulsan in July. 1983. The gill net for anchovy was composed of six different mesh size, 23.1mm (H=0.65), 21.6mm (H=0.65), 20.0mm (H=0.65), 23.1mm (H=0.55), 21.6mm (H=0.55) and 20.0mm(H=0.55). The parts of body caught by the gill net was examined, and the selectivity curves (for reference Ishida's method) with respect to the each mesh size were estimated using the data obtained through the operation of research gill net. The main results of this study are as follows: 1. The number of anchovy whose neck was in net was 148, more than $90\%$ of all, 161 2. The coefficient of relationship between the circumference of neck and the fork length were 0.70. 3. Fork length that the relative fishing efficiency of 23.1 mm mesh size (H=0.55) was maximum value was about 11.1 centimeter.

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