Molecular Weight Estimation and Protein Patterns of Panax ginseng, Codonopsis lanceolata and Platycodon grandiflorum by Polyacrylamide gel Electrophoresis

인삼, 사삼 및 도라지의 전기영동에 의한 단백질 패턴과 분자량

  • Published : 1985.12.01

Abstract

This study was carried out to identify the protein patterns and to estimate molecular weights of the ginseng and other plants. Polyacrylamide gradient 2-30% gels for identification of protein patterns and 11% SDS polyacrylamide gels for molecular weight estimation of various plants were used. Proteins extracted with distilled water and phosphate buffer were most clearly separated. Although minor bands were a little different according to kinds of buffer, major bands showed similar pattern. Major protein bands were two bands of 45,000, 66,000 in Panax ginseng, 3 bands of 32,000-39,000 in Codonopsis lanceolata and one double band around 39,000 kd in Platycodon grandiflorum.

건조분말상태의 인삼 및 유사 숙근성 식물간의 구별방법을 확립하기 위하여 단백질 추출과 분리방법을 달리하여 전기영동법에 의해 각 식물의 단백질 pattern 및 분자량을 추정하였던바 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 단백질분리는 증류수와 phosphate buffer로 추출하였을 때 가장 잘 되었으며 비교하기가 용이하였다. 2. 단백질추출방법에 따라 각 식물의 minor band는 약관의 차이가 있었으나 major band는 차이가 없었다. 3. 각 식물을 구별할 수 있는 band는 인삼이 45,000 및 66,000 Kd이며 사삼은 32,000∼39,000kd이고 도라지는 39,000Kd에서 double band가 특징적인 band로서 각 식물을 구별할 수 있는 단백질이었다.

Keywords