Microbiology and Biotechnology Letters (한국미생물·생명공학회지)
- Volume 13 Issue 3
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- Pages.245-250
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- 1985
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- 1598-642X(pISSN)
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- 2234-7305(eISSN)
Citric acid Fermentation by Mutant Strain of Candida lipolytica
Candida lipolytica 변이주에 의한 구연산발효
Abstract
In order to increase citric acid productivity. several attempts were made; isolation and characterization of the mutant strain produced citric acid in a high yield, citric acid fermentation in a medium containing relatively higher amount of glucose and citric acid production by the use of semicontinuous ceil recycle system. By the treatment of Candide lipolytica S-109 with NTG, a mutant J-24 was selected as the highest producer of citric acid among the strains formed larger CaCO
효모의 구연산 생산성을 향상시키기 위하여 구연산 생성이 향상된 변이균주를 분리.사용하여 비교적 높은 당농도에서의 구연산발효 및 균체 순환식 반연속배양에 의한 구연산발효 실험을 실시하였다. 친균주인 Candida lipolytica S-109를 NTG처리하여 친주균에 비하여 구연산생성능이 30%정도 향상되고 fumarate, malate, isocitrate 생성이 억제된 변이균주 J-24를 분리하였다. 친균주 S-109와 변이균주 J-24를 10% glucose 함유 배지에서 6일간 배양하여 각각 56g/l, 72g/l의 구연산을 생성하였다. 배양액내의 구연산축적량을 향상시키기 위한 비교적 높은 glucose농도는 16%였으며 85g/l의 구연산을 생성하여 53% 수율을 보였다. P/C비, urea 및 yeast extract 농도를 각각 0.8-1.0
Keywords