$\alpha$-Amylase 저해제 생산 방선균의 선별과 분류 및 $\alpha$-Amylase저해제의 분리와 Kinetics 연구

Screening and Classification of Actinomycetes Producing $\alpha$-Amylase Inhibitors and the Isolation, their Kinetic Studies of $\alpha$-Amylase Inhibitors

  • 김제학 (서울대학교 약학대학 미생물약품화학교실) ;
  • 김정우 (서울대학교 약학대학 미생물약품화학교실) ;
  • 김하원 (서울대학교 약학대학 미생물약품화학교실) ;
  • 심미자 (서울시립대학 기초과정부) ;
  • 최응칠 (서울대학교 약학대학 미생물약품화학교실) ;
  • 김병각 (서울대학교 약학대학 미생물약품화학교실)
  • 발행 : 1985.09.01

초록

한국의 토양에서 분리한 균 중 bacterial $\alpha$-amylase에 저해효과가 있는 균주를 분리하여 DMC-47 균주라 명명하였고, 이 균주는 Streptomyces 속의 균임을 확인하였다. 이 균주를 옥수수 전분 배지에서 진탕 배양한 결과 4일후에 최대 저해 효과를 나타내었다. 이 균주가 생성한 저해물질은 bacterial $\alpha$-amylase, pancreatic $\alpha$-amylase, salivary $\alpha$-amylase, glucoamylase에 저해효과를 보였고, $\beta$-amylase 에는 저해효과가 없었다.

To find microorganisms of producing $\alpha$-amylase inhibitors, actinomycetes were isolated from soil samples that were collected at different locations in Korea and screened for enzyme inhibitory activity. A strain of these microbes had a high inhibitory activity and was identified as one of the genus Streptomyces by morphological, biochemical and physiological studies according to the methods of the International Streptomyces Project (ISP). The medium used consisted of 3 % corn starch, 0.2% yeast extract and 0.8% peptone (pH 7.0). When this strain was aerobically cultured in the medium on a rotary shaker, the highest inhibitory activity was obtained after four days. This inhibitor had inhibitory activities on various $\alpha$-amylases and glucoamylase, but not on $\beta$-amylase.

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