Studies on Reserved Carbohydrates and Net Energy Latation ( NEL ) in Corn and Sorghum III. Weender components and net enery lactation

옥수수 및 Sorghum에 있어서 탄수화물과 NEL 축적에 관한 연구. III. Weender 성분 및 Net Energy Lactation

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  • G. Voigtlaender (Munich Technical University, West Germany)
  • 김정갑 (농촌진흥청 축산시험장) ;
  • Published : 1985.09.30

Abstract

Field and phytotron experiments were conducted to determine the effect of morphological growth stage and environmental temperature on Weender components and net energy lactation (NEL) in corn cv. Blizzard and sorghum cv. Pioneer 931 and Sioux at Munich Technical University from 1978 to 1981. Various growth stages of maize and sorghum were grown for 42 days at 4 temperature regimes (30/25, 25/20, 28/18 and 18/8 degree C) and mid-summer sunlight over 13 hour days. The results obtained are summarized as follows: 1. Accumulation of crude protein in maize and sorghum plants was associated with leaf weight ratio and leaf area ratio ($P{\leq}0.1%$). Crude protein in the plants were shown to have a greate synthesis rates at early growth stages. The highest concentration of crude protein were found at 3-leaf stage with 31.4% and 33.9% for maize and sorghum, respectively. 2. Synthesis of crude fiber was increased after growing point differentiation markedly and were shown the highest concentration at heading stage with 28.4% and 31.5% for maize and sorghum, respectively. During the maturities, the crude fiber contents in maize were, however decreased and shown a value of 19.5% at physiological maturity, while that of sorghum were increased continuously. 3. NEL value in maize and sorghum plants were declined as morphological development and shown the lowest at growing point differentiation with 5.82 MJ (maize) and 5.46 MJ/kg (sorghum). During the late maturity, the NEL value of maize were increased markedly and shown a value of 6.70 MJ and 6.94 MJ/kg for milkstage and maturity stage, respectively, while NEL value in sorghum were not increased markedly. 4. Net energy lactation in maize and sorghum plants were associated with synthesis rate of non-structural carbohydrates, especially mono- and disaccharose while cell-wall constituents and crude fiber lowerd NEL contents ($P{\leq}0.1%$). 5. NEL accumulation and starch value were decreased under temperature. The NEL concentration of 4-leaf sorghum under different environmental temperatures of 30/25, 25/20, and 18/8 degree C were 4.87 MJ, 5.46 MJ and 5.81 MJ/kg, respectively.

본(本) 시험(試驗)은 옥수수와 sorghum식물(植物)에서 생육시기(生育時期) 및 환경온도(環境溫度)가 Weender성분(成分) 및 Net Energy Lactation 에 미치는 영향(影響)을 구명(究明)코자 옥수수의 Biizzard와 sorghum hybrids와 Pioneer931 및 Sioux를 공시품종(供試品種)으로 하여 뮌헨대학교초지연구소(大學校草地硏究所)에서 포장(圃場) 및 phytotron시험(試驗)으로 실시(實施)하였다. Phytotron의 주(晝)/야간(夜間) 실내온도(室內溫度)는 30/25, 25/20, 28/18 및 $18/8^{\circ}C$로 하였으며 일조(日照)는 35,000Lux로 13시간(時間) 조사(照謝)하였다. 1978-'81년간(年間) 얻어진 결과(結果)를 요약(要約)하면 다음과 같다. 1. 옥수수 및 sorghum의 crude protein은 3 엽기유식물(葉期幼植物)의 경우 각각(各各) 31.4% 및 33.9%에 이르나 생육(生育)이 진전(進展)됨에 따라 급속도(急速度)로 하락(下落)되어 출수기(出穗期)에는 9.0%(옥수수) 및 10.4% (sorghum)로 감소(減少)된다. 식물체내의 protein축적(蓄積)과 LWR 및 LAR간(間)에는 높은 정(正)(+)의 상관(相關)이 있다.($P{\leq}0.1%$). 2. 조섬유(粗纖維)의 합성(合成) 및 축적(蓄積)은 유수형성기(幼穗形成期)에서 지엽출현기(止葉出現期)에 본격적(本格的)으로 이루어지며 그 함량(含量)은 출수기(出穗期)에 각각(各各) 옥수수 28.4% 및 Sorghum 31.5%로 최고농도수집(最高濃度水準)에 달한다. 그러나 옥수수의 경우 조섬유(粗纖維) 함량(含量)은 종자(種子)가 성숙(成熟)됨에 따라 다시 감소(減少)되어 황숙기(黃熟期)에는 19.5%까지 감소(減少)되는데 반(反)해 sorghum 식물(植物)에서는 계속적(繼續的)으로 증가(增加)하는 경향(傾向)이 있다. 3. NEL 함량(含量)은 3 엽기(葉期)의 유식물(幼植物)에서 옥수수 5.98MJ 및 sorghum 5.64MJ/kg으로 높은 편이나 생육(生育)이 진행(進行)되는 동안 감소(減少)되어 유수(幼穗)가 형성(形成)되는 6-8 엽기(葉期)에 각각(各各) 5.82MJ(옥수수) 및 5.46MJ/kg(sorghum)으로 최저수준(最低水準)을 나타낸다. 옥수수의 NEL 함량(含量)은 그후 종자(種子)가 성숙(成熟)됨에 따라 6.70MJ(乳熟期) 및 6.94MJ/kg(完熟期)까지 증가(增加)되는데 비해 sorghum에서는 증가폭(增加幅)이 완만하여 계속(繼續) 낮은 수준(水準)을 유지(維持)한다. 4. 옥수수 및 sorghum식물(植物)의 NEL가치(價値)는 fruetosan, mono- 및 disaccharose등 non-structural carbo-hydrate의 합성(合成) 및 축적형태(蓄積形態)에 의(依)해 큰 영향(影響)을 받으면 NEL함량(含量)과 cell-wall constituents간(間)에는 부(負)(-)의 상관(相關)이 있다.($P{\leq}0.01%$). 5. NEL 및 starch value 환경온도(環境溫度)가 상승(上昇)됨에 따라 감소(減少)된다. 4 엽기(葉期) sorghum식물(植物)의 환경온도(環境溫度)를 달리 하였을 때 NEL가치(價値)는 각각(各各) 4.87MJ($30/25^{\circ}C$), 5.46MJ($25/20^{\circ}C$) 및 5.81MJ/kg($18/8^{\circ}C$)로 변(變)하여 고온(高溫)에서 net energy lactation 축적(蓄積)이 크게 감소(減少)되었다.

Keywords