The Evvalution of Different Factors Influencing the Quality of Silage

Silago 품질에 영향을 미치는 각종요인의 평가

  • Published : 1978.10.28

Abstract

To study about the effect of harvested stage and physical treatment such as wilting or chopping of plant material on the quality of silage, Italian ryegrass(Lolium multiflorum) harvested at pre-headed or heading stage and Seombadi(Dystaenia takesimana Nakai) harvested at pre-flowering stage, were used for the purpose. The materials were treated in four different ways which were a) non-treated, b) one day-wilted, c) chopped with 1 to 2cm length and d) wilted and chopped, and those were ensiled in plastic containers and stored at room temperature for three months. After three months of storage, it was investigated and obtained the following results. 1) Having 6.31 of NFE/CP ratio and low content of crude fiber, Seombadi contained more suitable constituents for silage than Italian ryegrass. 2) Under the non-treated or chopped condition, the loss of NFE was higher, and lower with wilted material. 3) Wilting or chopping improved DM digestibility. 4) Compared with Italian ryegrass harvested at pre-headed stage, the storage amount per unit volume of heading stage-Italian ryegrass and Seombadi were higher 8% and 69% respectively, and wilting and/or chopping increased the storage amount 41 to 134%. 5) The majority of weight loss during storage was observed at 1st week after ensiling, it continued slightly until 4th week. The highest loss in 8th week were 3.76% of nontreated material. 6) One day wilting increased DM content of silage 23 to 131%. Wilting and chopping increased pH and lactic acid improved the quality considerably. 7) The correlation between $NH_3$ and butyric acid, and between lactic acid and DM were r=0.782**, r=0.634** respectively. The regression equation were y=12.853X+4.908 (X=butyric acid), y=0.016X+1.309(X=DM content), respectively. 8. The above results indicate that it is necessary to wilt or chop material to make good quality silage from Italian ryegrass, and such treatment can improve the quality of silage with Seombadi also.

재료(材料)의 수확시기(收穫時期)와 여건(予乾), 세절(細切) 등(等)의 물리적(物理的)인 처리(處理)가 싸이레지품질(品質)에 미치는 영향(影響)을 구명(究明)하기 위해 Italian ryegrass(Lolium multi florum)는 출수전(出穗前) I)과 출수기(出穗期) II), 섬다비(Dystaenia takesimana NaKai)는 개화전(開花前) III)에 각각(各各) 예취(刈取)하여 무처리(無處理) A) 1일(日) 여건(予乾) B), $1{\sim}2cm$ 세절(細切) C), 세절후(細切後) 여건(予乾) D)의 4가지 조제방법(調製方法)으로 $1,727cm^3$의 프라스틱 원통 싸이로를 사용(使用)하여 싸이레지 조제후(調製後) 실온(室溫)에서 약(約) 3개월(個月) 저장(貯藏)한 후케 동시(同時)에 개봉(開封)하여 조사(調査)한 바 그 결과(結果)는 다음과 같다. 1. 섬바디는 조섬유함량(粗纖維含量)이 낮고 N.F.E/CP 비율(比率)이 6.31로 Italian ryegrass보다 싸이레지에 적합(適合)한 일반성분(一般成分)을 함유(含有)하고 있었다. 2. 무처리(無處理) 및 세절시(細切時) 일반성분(一般成分) 중(中) N.F.E 손실(損失)이 가장 많았고 여건시(予乾時)는 적었다. 3. 세절(細切), 여건(予乾)은 건물소화율(乾物消化率)을 개선(改善)시켰다. 4. 동일용적내(同一容積內)에 건물충전량(乾物充塡量)은 Italian ryegrass 출수전(出穗前)에 비(比)해 출수기(出穗期) 및 섬바디가 각각(各各) 8%, 69% 증가(增加)되었고, 여건(予乾) 또는 세절시(細切時) 무처리(無處理)보다 각각(各各) $41%{\sim}134%$ 증가(增加)되었다. 5. 저장중(貯藏中) 중량손실(重量損失)은 대부분(大部分)이 첫 주(週)에 발생(發生)되었고 손실(損失)은 4주(週)까지 서서히 계속되었다. 8주(週)까지의 최고손실(最高損失)은 무처리(無處理)의 3.76%였다. 6. 1일(日) 여건(予乾)으로 건물함량(乾物含量)은 $23%{\sim}131%$ 증가(增加) 시켰다. 여건(予乾), 세절(細切)은 pH, 유산함량(乳酸含量)은 유의(有意)하게 증가(增加)시켰으나 반대로 초산(醋酸), 낙산(酪酸) $NH_3-N$ 함량(含量) 유의(有意)하게 감소(減少)시키고 품질개선(品質改善)에 현저(顯著)한 결과(結果)가 인정(認定)되었다. 7. $NH_3-N$과 낙산(酪酸), 유산(乳酸)과 건물함량(乾物含量) 간(間)에는 각각(各各) r=0.782**, r=0.634**의 상관(相關)이 있었으며 회귀방정식(回歸方程式)은 각각(各各) y=12.853X+4.908(X=낙산함량(酪酸含量)), y=0.061X+1.309(X=건물함량(乾物含量))이었다. 8. 이상(以上)의 결과(結果) 양질(良質) 싸이레지 조제(調製)를 위(爲)해서 Italian ryegrass는 여건(予乾) 또는 세절(細切)이 반드시 필요(必要)하며, 섬바디는 여건(予乾), 세절(細切)이 품질개선(品質改善)에 유효(有效)하였다.

Keywords