Journal of Nutrition and Health
- Volume 18 Issue 2
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- Pages.83-89
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- 1985
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- 2288-3886(pISSN)
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- 2288-3959(eISSN)
Effects of the Levels of Dietary Cholesterol on Plasma Cholesterol, Lipoprotein Fraction and Cholesterol Concentration of Tissues
식이의 콜레스테롤 급여 수준이 흰쥐의 혈장 콜레스테롤, 지단백 분획 및 조직의 콜레스테롤 함량에 미치는 영향
- Lim, Hyeon-Sook (Laboratory of nutrition, College of Agriculture, Seoul National University) ;
- Won, Hyang-Rye (Laboratory of nutrition, College of Agriculture, Seoul National University) ;
- Kim, Ki-Nam (Laboratory of nutrition, College of Agriculture, Seoul National University) ;
- Han, In-Kyu (Laboratory of nutrition, College of Agriculture, Seoul National University)
- 임현숙 (서울대학교 농과대학 영양학연구실) ;
- 원향례 (서울대학교 농과대학 영양학연구실) ;
- 김기남 (서울대학교 농과대학 영양학연구실) ;
- 한인규 (서울대학교 농과대학 영양학연구실)
- Published : 1985.06.30
Abstract
The present study was conducted to estimate the effects of dietary cholesterol on plasma cholesterol concentration, plasma lipoprotein pattern and cholesterol concentration of various tissues. Male and female, Sprague - Dawley rats were fed for 4weeks the diets providing various levels of cholesterol as 0.0, 0.2, 0.5 and 1.0%, respectively. Plasma total cholesterol concentration was little sensitive to dietary levels of cholesterol, while plasma lipoprotein pattern and cholesterol concentration of tissues were sensitive. That is, the higher the level of dietary cholesterol, the lower the propotion of HDL fraction, but the higher that of VLDL fraction. Cholesterol concentrations of liver and skeletal muscle were significantly increased by the dietary levels of cholesterol. However, no significant change was found in adipose tissue.
본 실험은 식이를 통한 콜레스테롤의 섭취가 흰쥐의 혈장 지단백 분획에 어떻게 영향하는지 또한 이때에 혈장 콜레스테롤 농도와 조직의 콜레스테롤 함량은 어떻게 변화하는지를 관찰하기 위하여 실시되었다. 총에너지의 12%를 옥수수기름으로 공급하는 식이에, 콜레스테롤 무첨가군을 대조군으로 하고 각각 0.2%, 0.5% 및 1.0%의 콜레스테롤 첨가군을 실험군으로 하였다. 상기 실험식이를 갓 이유된 Sprague-Dawley계통의 암쥐 및 숫쥐에게 4주간 자유급식시켰다. 실험결과 혈장 총 콜레스테롤 농도는 콜레스테롤 급여에 따른 영향을 나타내지 않았으나 지단백 분획은 유의한 반응을 나타내었다. 즉 식이 콜레스테롤의 급여 수준이 높을수록
Keywords