두부제조공정(製造工程)중 Calcium 염(鹽)의 행동(行動)과 분포(分布) -제1보(第一報). 전기전도도법(電氣傳導度法)에 의한 두부 및 순물의 Calcium 농도 측정방법(測定方法)-

Transport and Distribution of Calcium Salt in Tofu Manufacturing Process -Part I. Conductometric Measurement of Calcium Salt in Tofu and Drained Solution-

  • 임상빈 (서울대학교 농과대학 식품공학과) ;
  • 이춘기 (서울대학교 농과대학 식품공학과) ;
  • 전재근 (서울대학교 농과대학 식품공학과)
  • Yim, Sang-Bin (Department of Food Sci. and Tech., College of Agriculture Seoul Nat'l Univ.) ;
  • Lee, Choon-Ki (Department of Food Sci. and Tech., College of Agriculture Seoul Nat'l Univ.) ;
  • Chun, Jae-Kum (Department of Food Sci. and Tech., College of Agriculture Seoul Nat'l Univ.)
  • 발행 : 1985.03.30

초록

두부의 제조공정중 Ca염의 농도를 전기전도도법에 의하여 측정할 수 있도록 전극을 제작하여 화학분석 방법과 비교하였다. 전극은 구리판을 재료로 3가지 종류로 제작하여 $CaCl_2$용액, 순물, -agar gel 및 두부에서 전기전도도를 측정하는데 사용하였다. 전기전도도와(Y, mho)와 Ca농도 (C, Mole $\bar{C}$, mg% 습물기준) 간에는 직선적 비례관계를 보였고, 순물과 두부에서 실험적으로 얻어진 회귀직선의 방정식은 다음과 같다. Y순물 = 0.6364C+0.0775 Y두부$=7.1503{\times}10^{-5}\bar{C}-2.9895{\times}10^{-3}$ 이들 관계식은 두부에서 r=0.91(두부)에서 r=0.99(순물)에 이르는 신뢰도를 나타냈다.

For measuring calcium content during the manufacturing process of Tofu, conductometric electrodes were made with the copper plate, and the results were compared with chemical analysis methods. Three types of plate material (I, II, III) for electrode were tested to apply for measuring $CaCl_2$ content in solution, drained solution from Tofu and in agar-agar gel ana Tofu. Empirical linear correlation equations between conductivity (Y, mho) and calcium content (C, Mole $\bar{C}$, mg% wet basis) were obtained for the quick estimation of calcium content during Tofu processings. Equations with plate II type electrode were Y=0.6364C+0.0775 for drained solution with r=0.99, and $Y=7.1503{\times}10^{-5}\bar{C}-2.9895{\times}10^{-3}$ for Tofu with r=0.91,respectively.

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