Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition (한국식품영양과학회지)
- Volume 14 Issue 4
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- Pages.387-390
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- 1985
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- 1226-3311(pISSN)
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- 2288-5978(eISSN)
Effect of Extracting Conditions on the Mineral Content of Korean Red Ginseng Extract
추출조건(抽出條件)이 홍삼(紅蔘)엑기스의 무기성분(無機成分) 조성(組成)에 미치는 영향
- Sung, Hyun-Soon (Ginseng Products Laboratory, Korea Ginseng and Tobacco Research Institute) ;
- Cho, Si-Houng (Ginseng Products Laboratory, Korea Ginseng and Tobacco Research Institute) ;
- Park, Myung-Han (Ginseng Products Laboratory, Korea Ginseng and Tobacco Research Institute) ;
- Yang, Cha-Bum (Department of Food and Nutrition, Hanyang University)
- Published : 1985.11.21
Abstract
The effect of extracting conditions on the content of inorganic compounds of red ginseng extract was studied with respect to the change in ethanolic concentration ranges of
홍미삼엑기스를 제조할 때 추출용매와 그 농도 및 추출온도와 추출시간 등의 추출조건이 홍삼엑기스의 조회분 함량과 무기성분의 조성에 미치는 영향을 조사한 결과 무기성분의 용출량과 이행율은 추출용매에탄올의 농도가 증가 될수록 낮아 졌으며 특히 70% 이상 농도에서 현저하였다. 물 추출구(區)의 경우 용출량은 K의 1.55%로 가장 높았고 Cu가 11ppm으로 가장 낮았으며 원료함량대비로는 Ca의 91.41% 용출이행으로 가장 높았고 Mg이 30.14%로 가장 낮았다. 추출온도 상승에 따라서는 큰 차이가 없었으나 소량씩 증가되는 경향이었고 초기용출이행이 커
Keywords