Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition (한국식품영양과학회지)
- Volume 14 Issue 3
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- Pages.301-304
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- 1985
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- 1226-3311(pISSN)
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- 2288-5978(eISSN)
Quantitative Analysis of Free Amino Acids and Free Sugars in Steamed and Roasted Green Tea by HPLC
HPLC에 의한 증제와 볶음 녹차 중의 유리 아미노산과 유리당의 정량
- Ko, Young-Su (Department of Food and Nutrition, Han Yang University) ;
- Lee, In-Sook (Department of Food and Nutrition, Han Yang University)
- Published : 1985.08.31
Abstract
Changes of free amino acids and free sugars in steamed and roasted green tea were determined after heat treatment at
녹차의 맛을 내는데 주요 성분인 유리아미노산과 유리당을 HPLC로 분석한 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 16종의 유리아미노산이 검출되었다. 즉, aspartic acid, threonine, serine, glutamic acid, proline, glycine, alanine, valine, methionine, isoleucine, leucine, tyrosine, phenylalanine, histidine, lysine, arginine이 그것이었다. 2. 증제차가 볶음차보다 유리아미노산의 함량이 많았고, 녹차중에는 특히 threonine과 aspartic acid, lysine의 함량이 많았다. 3. Fructose, glucose, sucrose, raffinose등 4종의 유리당이 검출되었다. 4. 유리당은 가열시간 증가에 따라 각 성분의 함량이 현저히 감소하였다.
Keywords