The Mineral Contents of Green Tea Made with Different Drawing Conditions

전차법(煎茶法)에 따른 녹차중(綠茶中) 무기물(無機物) 함량(含量)

  • Kim, Youn-Hee (Department of Food and Nutrition, Busan Women's University) ;
  • Koh, Jin-Bog (Department of Food and Nutrition, Busan Women's University)
  • 김연희 (부산여자대학 식품영양학과) ;
  • 고진복 (부산여자대학 식품영양학과)
  • Published : 1985.08.31

Abstract

This experiment aimed to find out the most effective condition of drawing method when making tea by determination of the contents of minerals infused from four kinds of green tea samples of market with its different drawing time and temperature. The mineral contents in 100 grams of raw green tea leaves revealed $1737{\sim}3000\;mg$ potassium, $178{\sim}205\;mg$ magnesium, $171{\sim}201\;mg$ calcium, $54{\sim}71\;mg$ manganese, $24{\sim}50\;mg$ sodium, $11.6{\sim}12.3\;mg$ iron, $3.4{\sim}5.3\;mg$ copper and $4.6{\sim}5.9\;mg$ zinc. The values showed some variation in their contents according to the kinds of raw green tea samples. The decreasing order of the amounts of minerals infused from the green tea samples was K, Zn, Mg, Mn, Fe, Na, Cu and Ca. The amount of minerals infused from the green tea leaves increased with increase in the drawing time and temperature. The total infusion amount of minerals was remarkably larger when drawing time was three minutes with three times repetition than when it was eight minutes without repetition at the same temperature.

1984년 6월 시판(市販) 녹차(綠茶) 4종(種)을 구입하여 전차시(煎茶時) 물의 온도를 70 및 $80^{\circ}C$에서 8, 5 및 3분간씩, 그리고 $70^{\circ}C$$80^{\circ}C$에서는 3분간씩 3회 반복 전차(煎茶)했을 때의 무기물(無機物) 침출량(浸出量)을 원자흡광분광광도계(原子吸光分光光度計)로써 측정한 바, 그 결과(結果)를 요약하면 다음과 같다. 1. 차(茶)(제품화(製品化)된 녹차(綠茶)) 100g중 K $1737{\sim}3000\;mg$, Mg $178{\sim}205\;mg$, Ca $171{\sim}201\;mg$, Mn $54{\sim}71\;mg$, Na $24{\sim}50\;mg$, Fe $11.6{\sim}12.3\;mg$, Cn $3.4{\sim}5.3\;mg$, Zn $4.6{\sim}5.9\;mg$, 함유(含有)되어 있었으며 차(茶)의 종류에 따라서 차이(差異)를 보였다. 2. 차액(茶液)중에 침출(浸出)된 무기성분의 침출비율은 K>Zn>Mg>Mn>Fe>Na>Ca>Ca순이었다. 3. 차액(茶液)중의 무기성분의 침출량은 전차시(煎茶時) 물의 온도가 높을수록 시간이 길어질수록 침출량이 많았다. 4. 같은 온도에서 5분 및 8분간 전차(煎茶)했을 때보다 3분간 3회 반복했을 때 무기물의 침출량이 현저하게 높은 것으로 나타났다. 이상의 결과(結果)로 보아서 차액중(茶液中) 무기물침출량(無機物浸出量)은 차(茶)의 종류(種類)에 따라, 또 무기물(無機物)의 종류(種類)에 따라 다소의 차이(差異)를 보이기는 하였으나 전차시(煎茶時) 8분간 1회 침출한 양에 비하여 3분간 3회 반복 전차(煎茶)하였을 때 총 침출량이 많았으므로 생활차도(生活茶道)에서는 3회 반복 전차법(煎茶法)이 보다 결과적(結果的)인 방법이라고 생각된다.

Keywords