Ettect of Diets Containing Dried Whey and Chitin on Growth Rate of Broiler Chicks

Dried Whey와 Chitin의 첨가(添加)가 Broiler Chick의 성장(成長)에 미치는 영향(影響)에 관한 연구(硏究)

  • Lee, Mee-Sook (Department of Food and Nutrition, Han-Nam University) ;
  • Mo, Su-Mi (Department of Food and Nutrition, Seoul National University)
  • Published : 1985.05.30

Abstract

Two experiments, utilizing 204 broiler chicks of the Maniker strain, were conducted to study the effects of dried whey and chitin on the growth of chicks. In the first experiment, diets containing 5%, 10%, or 15% dried whey, or a control diet with no whey, were fed to chicks from 1 day to 4 weeks of age. There were no significant differences among the dietary groups, with respect to the rate of growth or protein or feed efficiency. In the second experiment, chicks were fed with diets containing no whey, 2% chitin, 20% dried whey, or 20% dried whey plus 2% chitin, from 1 day to 4 weeks of age. Adverse effects (diarrhea, crooked toes and enlarged cecum) were observed in the group fed 20% dried whey. The protein efficiency ratio (PER) and feed efficiency ratio (FER) tended to improve in the dietary groups with dried whey, as compared to the control group. No significant differences were observed in the total carcass nitrogen and lipid levels of dietary groups. But the chitin-supplemented diets tended to improve on the growth rate compared to the groups without chitin. The results of the two experiments suggest that the growing broiler chick can tolerate up to 15% dried whey in the diet, without any harmful effect on growth. Also, chitin may improve the poorer growth rate of chicks fed dried whey, but not all of the adverse effects of whey.

whey는 높은 lactose 함량 때문에 소화(消化) 흡수(吸收)가 좋지 못하여 영양학적(營養學的)으로 중요한 식품자원(食品資源)임에도 불구하고 많은 양이 이용되지 못하고 버려지고 있다. 따라서 chitin powder를 첨가(添加)하여 whey의 소화(消化) 흡수(吸收)를 촉진(促進)시킬 수 있는지 알아보기 위한 기초자료(基礎資料)로서 broiler chick을 대상으로 사료(飼料)에 dried whey와 chitin을 첨가(添加)하여 4주간 사육시험(飼育試驗)한 결과(結果)는 다음과 같다. 1. 본 실험에서 동량의 에너지와 단백질 수준일 때 broiler chick의 성장(成長)에 나쁜 영향을 미치지 않는 dried whey의 첨가수준(添加水準)의 한계는 15%였다. 2. 사료에 20% dried whey를 첨가하는 것은 만성 설사와 발가락이 바깥쪽으로 휘어지는 증세 및 맹장의 팽창(膨脹) 등 좋지 않은 결과를 야기시켰다. 특히 대조식이를 20% dried whey로 대체시킨 실험군은 타 실험군과 비교하여 성장율(成長率)이 저하(低下)되었는데 이것은 성장(成長)에 필요한 에너지와 단백질 함량의 부족과 아울러 다량의 whey에 의한 설사의 영향일 것으로 생각된다. 3. 사료효율(FER)과 단백질 효율(PER)에 있어서 dried whey 첨가군이 대조식이군과 비교하여 비슷하거나 높은 경향을 보였다. 4. Serum cholesterol 함량은 사료내 whey의 함량에 따라 일정한 경향을 나타내지 않았다. 5. 20% dried whey 함유 사료에 2% chitin을 첨가한 군은 chitin을 첨가하지 않은 20% whey군보다 4주에 성장율(成長率) 및 단백질효율이 높아지나 통계적으로 유의하지는 않다. 2% chitin 함유군은 대조식이군과의 비교에서 유의한 차는 나타내지 않았으나 성장율(成長率)에 있어서 약간 높은 경향을 보였으므로 chitin의 첨가(添加)가 whey의 이용율(利用率)을 높여주어 broiler의 성장(成長)을 촉진(促進)시키지 않았나 사료(思料)된다.

Keywords