Effect of Vitamin E and Selenium on the Lipid Composition in Serum and Liver of Rats

비타민E와 셀렌이 흰쥐의 혈청(血淸) 및 간장(肝臟)중의 지질성분(脂質成分)에 미치는 영향(影禦)

  • 김선영 (영남대학교 식품영양학과) ;
  • 조수열 (영남대학교 식품영양학과)
  • Published : 1985.03.20

Abstract

This experiment was undertaken to investigate ana to compare the effect of vitamin E and selenium on the lipid composition in serum and liver of rats. Net weight gain and food efficiency ratio were elevated by supplementation with selenium and/or vitamin E. The weight of kidney, heart and lung were not affected by the diets. However, liver weight was slightly decreased by supplementation with vitamin E and/or selenium and spleen weight was significantly decreased only by vitamin I supplementation. No differences in serum level of total lipid were found in all groups. Serum cholesterol level was significantly decreased, but the levels of triglyceride and free fatty acid in serum were increased by vitamin E supplementation. Contents of crude lipid, cholesterol, free fatty acid, and triglyceride in liver were significantly decreased by supplementation with vitamin E and/or selenium. In fatty aicd composition of liver, the percentage of linoleic acid(18:2) was the lowest in the selenium-Supplemented group and the significantly lower percentage of arachidonic acid(20:4) was found in the vitamin E and/or selenium-supplemented group in comparision to the deficient basal group.

지질(脂質)의 항산화제(抗酸化制)인 vitamin E와 selenium이 백서(白鼠)의 혈청(血淸) 및 간(肝)의 지질성분(脂質成分)에 미치는 영향(影響)을 조사(調査)하고 이를 서로 비교(比較)하기 위하여 본(本) 실험(實驗)에서는 vitamin E와 selenium이 결핍(缺乏)한 기본식이(基本食餌)에 dl-${\alpha}$-tocopheryl acetate 200 mg 과 sodium selenite 0.5 ppm 을 rkr(各) 군(群)에 따라 급여(給與)하고 6주간(週間) 사육(飼育)한 후(後) 백서(白鼠)의 체중증가량(體重增加量), 사료효율(飼料效率), 각종(各種) 장기(臟器) 중량(重量), 혈청(血淸) 및 간(肝)의 지질성분(脂質成分)을 측정(測定), 고안(考案)한 결과(結果) 다음과 같았다. 1. 체중증가량(體重增加量)과 사료효율(飼料效率)은 vitamin E나 selenium을 공급(供給)한 군(群)이 결핍(缺乏)한 군(群)보다 높았고 함께 공급(供給)한 군(群)이 가장 높았다. 2. 각종(各種) 장기(臟器)의 중량(重量)에서 신장(腎臟), 심장(心臟), 폐장(肺臟)은 실험군간(實驗群間)에 별다른 차이(差異)가 없었고 간장(肝臟)의 중량(重量)은 vitamin E나 selenium을 공급(供給)함에 따라 감소(減少)하였고 간장(肝臟)의 중량(重量)은 vitamin E의 공급(供給)에 의해 유의(有意)하게 감소(減少)하였다. 3. 혈청(血淸)중의 total lipid량(量)은 유의성(有意性)이 없으며 vitamin E의 공급(供給)에 의해 cholesterol량(量)은 감소(減少)하였고 triglyceride와 free fatty acid의 함량(含量)은 증가(增加)하였으나 selenium의 공급(供給)은 아무런 변화(變化)가 없었다. 4. 간장(肝臟)중의 crude lipid, cholesterol, triglyceride 및 free fatty acide의 함량(含量)은 vitamin E나 selenium의 공급(供給)에 으ㅢ해 유의(有意)하게 감소(減少)하였다. 5. 간장(肝臟)중의 지방산(脂肪酸) 조성(組成)은 포화지방산(飽和脂肪酸)과 oleic acid의 경우 유의성(有意性)이 없었고 oleic acid은 대체로 높은 비율(比率)이었으며 linoleic acid은 selenium공급(供給)에 의해, arachidonic acid은 vitamin E나 selenium의 공급(供給)에 의해 유의(有意)하게 감소(減少)하였다.

Keywords