Studies on the Production of Lipid by Microorganism

균체 지질 생산에 관한 연구

  • Kim, Il -Young (Department of Food Science and Technology, Chung-ang University) ;
  • Chung, Dong-Hyo (Department of Food Science and Technology, Chung-ang University)
  • 김일영 (중앙대학교 식품가공학과) ;
  • 정동효 (중앙대학교 식품가공학과)
  • Published : 1985.04.01

Abstract

A potential lipid producing strain of Penicillium sp. was isolated from natural source. Penicillium sp. was cultivated in an appropriate medium containing 6% of glucose as a corbon source, ammonium nitrate as a nitrogen source, C:N ratio 200, pH 4.0 for a period of 17 days at $35^{\circ}C$. Under the condition, the lipid content was 64.2% of dry cell weight. The total lipid produced was 13.7g/100g of glucose consumed. The proportion of nonpolar and polar lipid fractions was 92.2% and 7.8%, respectively. The nonpolar lipid compositions of lipid produced under optimum condition were 5.3% of free fatty acids, 6.8% of free sterols, 9.3% of partial glycerides and 72.0% of triglycerides. The major fatty acids of total lipid were 20.1% of palmitic acid, 21.6% of linoleic acid and 53.3% of oleic acid.

자연계로 부터 지질생산 균주, Penicillium sp.을 분리하였다. 이 균의 최적 지질생산 조건은 탄소원으로 포도당 6%, 질소원으로 ammonium nitrate, 배양기간 17일, C:N ratio 200, 배양 초기pH 4.0, 진탕배양(100 rpm), $35^{\circ}C$이었고 이때 생산된 균체량은 2.26g/200ml, 지질함량은 64.2%. 지질생성률 13.7g이었다. 최적 지질생산 조건에서 생산된 지질 중에 비극성 지질의 함량은 92.2%, 극성 지질은 7.8%이었다. 비극성 지질의 조성은 free fatty acid, free sterol, partical glyceride, triglyceride이며 이들중 triglyceried가 72.0%로 대부분을 차지하고 있다. 총지질의 주요 지방산은 oleic acid 53.3%, linoleic acid 21.6%, plamitic acid 20.1%로 oleic acid가 가장 많이 존재하며 이들 주요 지방산이 전체 지방산의 90%이상을 차지하고 있다. 식물성 유지인 땅콩 olive oil의 지방산 조성과 비슷한 경향을 나타내고 있다.

Keywords