Factors Affecting the Extraction of Protein from Antarctic Krill

남빙양산(南氷洋産) 크릴단백질(蛋白質)의 추출조건(抽出條件)

  • Lee, Sung-Ki (Food Research Institute, Agriculture and Fishery Development Corporation) ;
  • Kim, Young-Myoung (Food Research Institute, Agriculture and Fishery Development Corporation) ;
  • Min, Byong-Yong (Food Research Institute, Agriculture and Fishery Development Corporation)
  • 이성기 (농어촌개발공사 종합식품연구원) ;
  • 김영명 (농어촌개발공사 종합식품연구원) ;
  • 민병용 (농어촌개발공사 종합식품연구원)
  • Published : 1985.04.01

Abstract

To recover proteins from antarctic krill(Euphausia superba) for the use of food material, some factors affecting the extraction of protein were investigated. The protein solubility profile showed a minimum solubility level(33.2-38.8%) within the range of pH4.0-4.5 and very high solubility levels as 56.8% at pH2.0 and 80.7% at pH11.0. The extraction yield increased as the solvent-to-krill ratios increase in which a ratio of 5:1(volume of solvent/weight of krill) was found to be preferable from the point of handling convenience and extraction yield. The extraction temperatures did not seem to be important variables on extraction of protein. The extraction of krill protein occurred fairly rapidly with little further extraction of protein after 30 minutes. The extraction of protein was slightly decreased at both acidic(pH2.0) and alkaline(pH11.0) conditions with the increasing concentration of sodium chloride. The extractibility of krill protein at strong alkaline condition(pH11.0) was higher than at strong acidic condition(pH2.0) under the same concentration range as 1-6% of sodium chloride. In phosphate treatments, the extraction of protein was slightly influenced by presence of sodium chloride as the concentration range of 3-4% in the aqueous solvent by which maximize the extraction yield as over 80%.

남빙양산(南氷洋産) 크릴을 식품소재(食品素材)로 이용(利用)하기 위한 기초적 연구(硏究)의 일환으로 단백질(蛋白質) 추출실험(抽出實驗)을 실시(實施)하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 즉 단백질(蛋白質) 추출시(抽出時) 용해도(溶解度)는 pH $4.0{\sim}4.5$일때가 $33.2{\sim}38.8%$로 최저수준(最低水準)을 보였으며 PH 4.0이하에서는 pH가 저하(低下)할수록, pH 4.5 이상에서는 pH가 증가(增加)할수록 단백질(蛋白質) 추출률(抽出率)이 크게 증가(增加)하여 pH 2.0에서는 56.8% pH 11.0에서는 80.7%의 추출률(抽出率)을 보여 산(酸)보다 알칼리 추출(抽出)이 더 효과적(效果的)이었다. 추출용매량(抽出溶媒量) 대(對) 크릴중량(重量)의 비율(比律)에 있어서는 용매량(溶媒量)이 증가(增加)할수록 추출률(抽出率)이 높았고 온도변화(溫度變化)에 따른 영향은 적었다. 또한 추출처리시간별(抽出處理時間別) 단백질(蛋白質)의 추출률(抽出率)은 추출초기(抽出初期)에 급격히 증가(增加)하였고 30분(分)이후 부터는 극히 완만하게 증가하였다. 한편 크릴단백질(蛋白質)의 추출(抽出)에 미치는 염화(鹽化)나트륨 첨가(添加)의 영향은 pH 2.0 및 pH 11.0의 용매(溶媒)에 염화(鹽化)나트륨을 $1{\sim}6%$의 농도(濃度)가 되도록 첨가(添加)하여 단백질(蛋白質)을 추출(抽出)한 결과(結果) pH 11.0의 추출률(抽出率)이 $81.0{\sim}84.1%$로 pH 2.0의 $39.1{\sim}42.9%$ 보다 훨씬 높았으며 동일(同一)한 pH조건(條件)에서는 염화(鹽化)나트륨의 농도(濃度)가 증가(增加)할수록 추출률(抽出率)이 감소하는 경향을 보였다. 또한 인산염용액에 의한 크릴단백질의 추출효과(抽出效果)는 $3{\sim}4%$의 sodium phosphate, tribosic 이나 sodium pyrophosphate 용액(溶液)의 추출률(抽出率)이 80% 이상으로 매우 높았다.

Keywords