Korean journal of applied entomology (한국응용곤충학회지)
- Volume 23 Issue 1 Serial No. 58
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- Pages.61-67
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- 1984
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- 1225-0171(pISSN)
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- 2287-545X(eISSN)
Effect of Conidial Number and Nutrition on the Germination of Conidia in Septoria glycines
분생포자수 및 영양상태가 대두갈색무늬병균의 분생포자 발아에 미치는 영향
- Oh Jeung Haing (Radiation Agriculture Division) ;
- Chung Hoo Sup (Dept. of Agricultural Biology, College of Agr.)
- Published : 1984.03.01
Abstract
Conidial germination of Septoria glycines Hemmi, brown spot fungus of soybean, was studied by slide germination test. Poor conidial germination of S. glycines was observed on sterile distilled water, but potato dextrose agar(PDA) and distilled water floated with soybean leaf disc furnished a satisfactory medium for conidial germination. Exogenous supply of carbon source was essential for conidial germination, while phosphorous and potassium were not evident as that for carbon. Soluble starch was the most suitable as a carbon source for conidial germination and followed by D-glucose, D-galactose and lactose in that order. Maximum germination was attained in the
대두갈색무늬병균의 포자발아(分生胞子發芽) 미치는 외부영양공급(外部營養供給) 및 self-inhibitor의 영향(影響)을 조사하여 다음과 같은 결과(結果)를 얻었다. 1. 갈색무늬병균의 포자발아율은 감자한천배지 및 대두잎조각을 첨가한 증류수에서는 양호하였으나 살균된 증류수에서는 극히 불량하였다. 2. 갈색무늬병균의 포자발아에는 탄소원의 외부공급이 절대 필요한 것으로 보였으며 인산, 가리 등은 큰 영향이 없는 것으로 보였다. 3. 탄소원으로서는 가용성 전분이 가장 효과적이었고 다음이 포도당, 유당 등이었으며 포도당의 경우
Keywords