Effect of Conidial Number and Nutrition on the Germination of Conidia in Septoria glycines

분생포자수 및 영양상태가 대두갈색무늬병균의 분생포자 발아에 미치는 영향

  • 오정행 (한국에너지연구소 방사선농학연구실) ;
  • 정후섭 (서울대학교 농과대학 농생물학과)
  • Published : 1984.03.01

Abstract

Conidial germination of Septoria glycines Hemmi, brown spot fungus of soybean, was studied by slide germination test. Poor conidial germination of S. glycines was observed on sterile distilled water, but potato dextrose agar(PDA) and distilled water floated with soybean leaf disc furnished a satisfactory medium for conidial germination. Exogenous supply of carbon source was essential for conidial germination, while phosphorous and potassium were not evident as that for carbon. Soluble starch was the most suitable as a carbon source for conidial germination and followed by D-glucose, D-galactose and lactose in that order. Maximum germination was attained in the $5\times10^{-2}mol$. concentration of glucose. Germination was decreased with increment of conidial concentration and was almost completely suppressed in the density of 10,000 conidia per $mm^2$. It suggested existing a self-inhibitor(s). Non-washed conidia germinated more than washed conidia and this was obvious when the conidia density was over $2\times10^3$ conidia per $mm^2$ on the dry agar block.

대두갈색무늬병균의 포자발아(分生胞子發芽) 미치는 외부영양공급(外部營養供給) 및 self-inhibitor의 영향(影響)을 조사하여 다음과 같은 결과(結果)를 얻었다. 1. 갈색무늬병균의 포자발아율은 감자한천배지 및 대두잎조각을 첨가한 증류수에서는 양호하였으나 살균된 증류수에서는 극히 불량하였다. 2. 갈색무늬병균의 포자발아에는 탄소원의 외부공급이 절대 필요한 것으로 보였으며 인산, 가리 등은 큰 영향이 없는 것으로 보였다. 3. 탄소원으로서는 가용성 전분이 가장 효과적이었고 다음이 포도당, 유당 등이었으며 포도당의 경우 $5\times10^{-2}mol$ 농도에서 가장 높은 발아율을 보였다. 4. 포자발아율은 포자밀도가 높을수록 현저히 감소하여 포자농도 $10,000conidia/mm^2$ 이상에서는 거의 발아하지 않는 것으로 보아 self-inhibitor가 존재하는 것으로 보였다. 5. 기질(基質)을 세척한 포자의 발아율은 세척하지 않은 포자의 발아율에 비해 낮았으며 이러한 현상은 포자농도가 $2,000conidia/mm^2 $ 이상으로 증가할 때 더욱 현저하였고 건조된 한천배양기위에는 발아율 감소가 현저하였다.

Keywords