Taste Compounds of Fresh-Water Fishes 8. Taste Compounds of Crucian Carp Meat

담수어의 정미성분에 관한 연구 8. 붕어의 정미성분

  • YANG Syng-Taek (Department of Food Science and Nutrition, Pusan Sanup University) ;
  • LEE Eung-Ho (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan)
  • 양승택 (부산산업대학교 식품과학과) ;
  • 이응호 (부산수산대학 식품공학과)
  • Published : 1984.05.01

Abstract

This study was directed to define the taste compounds of crucian carp, Carassius caressius, free amino acids, nucleotides and their related compounds, organic bases, sugars, organic acids and minerals in the extracts of crucian carp were analyzed, and then followed by sensory evaluation of synthetic extracts prepared from 44 pure chemicals on the basis of the analytical data. Taste panel assessments of synthetic extracts prepared with each extractive component omitted were carried out by a triangle difference test, and changes in taste profile were assessed. In free amino acid composition, histidine was dominant occupying $46\%$ of the total free amino acids. The other abundant free amino acids were glycine, lysine, alanine and taurine. As for the nucleotides, IMP was dominant showing about $80\%$ of the total of nucleotides. The most abundant organic base was total creatinine. The content of betaine was poor and TMAO were trace in content. The main organic acids were succinic, propionic, butyric and valeric acid. Small amount of glucose, fructose and inositol were detected and ribose and arabinose were trace in content $K^+,\;Na^+,\;PO_4^{3-}\;and\;Cl^-$ were found to be the major ions and small amount of $Ca^{++}\;and\;Mg^{2+}$ were deleted. Judging from the results of omission test, the major components which contribute to produce the taste were serine, glutamic acid, lysine, arginine, tyrosine, phenylalanine, IMP, $Na^+,\;K^+\;and\;PO_4^{3-}$.

전보에 이어서 우리나라 주요 담수어의 정미성분을 밝힐 목적으로 붕어 배육중의 유리아미노산, 핵산관련물질, 유기염기, 당류, 유기산 및 무기질을 분석하였고 이 분석치를 기초로 하여 표준 시약으로 합성엑스분을 조제해서 천연엑스분과 맛을 비교하였으며 omission test를 통하여 각 성분들이 맛에 미치는 영향을 실험 검토하였다. 유리아미노산 중 histidine 함량이 월등히 많아 전체 유리아미노산의 $46\%$를 차지하였으며 다음으로 glycine, lysine, alanine, taurine 등이 많았다. 핵산관련물질 중에는 IMP 함량이 166.lmg/100g으로서 가장 많았으며 그 외 성분은 함량이 적었다. 유기염기로서는 총 creatinine 이 320.5 mg/100 g으로 가장 함량이 많았고 betaine은 21.6mg/100g이었으며 TMA 및 TMAO는 1mg/100g미만으로 극미량이었다. 유기산의 경우는 숙신산, 프로피온산, 보티르산, 발레르산등이 함량이 많았고 옥살산, 푸마르산, 말레산, 타르타르산 및 시트르산은 흔적량에 불과하였다. 당류의 함량으로는 포도당이 2.4mg/100g이었고 ribose, arabinose, fructose 및 inositol은 1 mg/100g미만이었다. 무기염류 중에는 $K^+$$PO_4^{3-}$이 각각 220.0mg/100g, 288.7mg/100g으로서 월등히 많았고 다른 무기염류는 32 mg/100g 이하이었다. omission test에 의한 관능검사 결과에 의하면, 붕어의 주된 정미성분은 serine, glutamic acid, IMP, $Na^+,\;K^+$$PO_4^{3-}$이었으며 lysine, arginine, tyrosine 및 phenylalanine에 의해서 더욱 맛이 조화를 이루고 있었다.

Keywords