Korean Journal of Agricultural Science (농업과학연구)
- Volume 11 Issue 1
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- Pages.120-132
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- 1984
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- 2466-2402(pISSN)
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- 2466-2410(eISSN)
Effect of the Fish Meat Hydrolysate on the Growth of Lactic Acid Bacteria
유산균(乳酸菌) 성장(成長)에 미치는 어육단백질분해물(魚肉蛋白質分解物)의 영향(影響)
- Lee, Eun Bo (Graduate. School, Chungnam Natl. Univ.) ;
- Kim, Jong Woo (Dept. of Dairy Science, Coll. of Agriculture, Chungnam Natl. Univ.)
- Published : 1984.06.30
Abstract
In order to clarify the effect of the fish meat hydrolysate on the growth of lactic acid bacteria(Str. lactis, Str. thermophibus, L. bulgaricus, L. acidophilus, and L. helveticus), the optimum conditions for hydrolyzing the fish meat were examined, and changes of the acid production, viable cell count of lactic acid bacteria and the charge of pH of the culture medium by addition of the fish meat hydrolysate were tested. The results were as follows: 1. When the hydrolysis of back muscle of mackerel was proceeded at
어육단백분해물(魚肉蛋白分解物)이 Starter로써 이용(利用)되는 Str. lactis, Str. thermophilus, L. bulgaricus, L. acidophilus, L. helveticus 등의 유산균(乳酸菌)에 미치는 성장(成長) 촉진효과(促進效果)를 규명(糾明)하기 위하여 어육단백질(魚肉蛋白質) 분해시(分解時)의 최적조건(最適條件)을 검토(儉討)하고 분해물(分解物) 첨가시(添加時)의 유산균(乳酸菌)의 산생성도(酸生成度), pH 및 유산생균수(乳酸生菌數)의 변화(變化) 등을 실험(實驗)한 결과(結果)는 다음과 같다. 1. Pancreatin으로 고등어 배육(背肉)을 가수분해(加水分解)시킬때의 최적조건(最適條件)은
Keywords